Laman Lexus Taiwan telah menyiarkan satu imej teaser memaparkan bahagian muka sebuah model baharu. Tiada perincian berkenaan model tersebut, tetapi kapsyen yang diberikan menyebut “Kemewahan pada ruang” dan “ia akan didedahkan di Shanghai Auto Show 2019”.

Adakah ini petanda Lexus bakal menampilkan sebuah kenderaan yang mempunyai ruang luas seperti MPV kita berlangsungnya Auto Shanghai pertengahan bulan ini? Ini mungkin menguatkan khabar bahawa Lexus bakal hadir dengan Alphard versi mereka sendiri, yang tentunya diberikan ciri yang lebih mewah.

“[Toyota] Alphard versi Lexus sebenarnya dalam senarai apa yang saya mahukan,” kata Presiden Lexus Manila, Raymond Rodriguez dalam laporan sebelum ini dan menyatakan bahawa hanya masa yang akan menentukan bila Lexus bakal melancarkan MPV tersebut.

Jika dilihat dari sudut pasaran Filipina, Rodriguez berkata “Lexus Alphard” bakal menjadi produk hangat dikalangan pelanggan, berdasarkan angka jualan dan tempoh menunggu Toyota Alphard itu sendiri. MPV dari Lexus yang dibina jauh lebih mewah dan selesa bakal membolehkan Lexus Manila mengambil sebahagian pasaran van-van dari Mercedes-Benz.

Portal berita dari Jepun, Chukei-News turut ada melaporkan berita berkenaan MPV mewah dari Lexus ini. “Toyota Motor merancang untuk memperkenalkan minivan (MPV) pertama untuk jenama mewah mereka iaitu Lexus. Syarikat tersebut akan memulakan produksi besar-besaran pada tahun 2020 di kilang subsidiarinya Toyota Auto Body Inabe (Inabe City)” sebut laporan tersebut.

“Buat permulaan, eksport dan jualan dijangka akan disasarkan pada pasaran China dan Asia. Di China dan Asia, populariti minivan besar, terutamanya untuk golongan berada sangat menggalakkan,” sebut laporan tersebut lagi.

Buat masa sekarang, Toyota Alphard dan kembarnya, Vellfire sememangnya produk yang boleh dikategorikan sebagai mewah. Atas permintaan yang tinggi pada pasaran kereta recond telah mendorong UMW Toyota untuk membawa sendiri MPV ini dengan penyesuaian khas untuk Malaysia serta lengkap dengan waranti pengeluar. Ia dijual pada harga bermula RM351k hingga RM541k, bergantung pada varian.

Toyota Alphard ini pun rasanya dah cukup mahal, dah cukup mewah. Kalau betul-betul versi Lexus ini didedahkan nanti, entah macam mana lagilah dia punya mewah kan?

GALERI: Toyota Alphard 3.5 Executive Lounge