Ford Kuga baharu baru sahaja diperkenalkan, tapi SUV saiz sederhana ini telah pun diberikan solekan tersendiri, khas untuk pasaran China. Dikenali sebagai Escape, ia menerima sentuhan yang lebih bergaya untuk bahagian hadapannya bagi varian Trim.

Perubahannya hanya melibatkan sedikit elemen tetapi cukup menyerlah, dengan gril yang lebih besar – menggantikan saiz sedia ada pada Kuga. Malah bukaan oktagonal menerima kemasan “Nebula Shield” dengan paten haksagon dan kemasan krom dengan sentuhan hitam, ditambah dengan kemasan di sekitarnya hingga ke lampu utama. Corong udara juga telah diprofil semula untuk kesesuaian.

“Selepas melakukan kajian, kami mendapati pelanggan di China mahukan gaya yang lebih “dinamik dan halus” – mereka mahukan rekaan yang bersahaja tapi berkuasa,” ujar timbalan presiden rekaan global Moray Callum.

Bahagian lain untuk SUV ini lebih mirip pada Kuga, termasuk rekaan yang lebih lembut, tipikal dengan model Ford kebelakangan ini. Tiada perincian mekanikal didedahkan, tapi Kuga yang terdapat di pasaran dunia dipadankan dengan enjin 1.5 liter, 2.0 liter pengecas turbo EcoBoost petrol dan diesel EcoBlue, hibrid ringkas 2.0 liter diesel, hibrid standard dan plug-in hybrid dengan kuasa semua-elektrik hingga jarak lebih 50 km.

Seperti kembarnya, Escape dibangunkan dengan senibina C2 global terbaharu dari Ford yang menjanjikan ketegaran dan menawarkan penjimatan berat sehingga 90 kg. Model generasi sebelumnya akan terus dijual bersama tawaran baharu, yang mengelirukan yang dipanggil Kuga.