Bekas bos besar Nissan, Carlos Ghosn yang kini keluar-masuk penjara kerana didakwa melakukan pecah amanah kini menyiarkan video untuk mempertahankan dirinya. Video berkenaan disiarkan setelah beliau ditangkap sekali lagi minggu lalu dengan dakwaan baru – menyalahguna dana syarikat berjumlah US$5 juta – dan dibuat setelah menjangkakan dia memang tidak sempat untuk membuat kenyataan dalam sesi sidang media sebenar.

Dalam video yang disiarkan oleh peguamnya itu, Ghosn menyatakan bahawa beliau sayangkan Jepun dan Nissan di mana beliau sendiri telah berkhidmat di negara dan jenama tersebut selama 20 tahun. Manakala apa yang berlaku padanya hari ini bukan kerana beliau seorang diktator, tetapi telah dia dikhianati dalam satu konspirasi yang dilakukan rakan setugas sendiri, setelah beliau cuba untuk menyatukan Nissan dengan pemegang sahamnya, Renault.

“Ini adalah konspirasi. Ini bukan kerana tamak atau sifat diktator, ini adalah kerana sebuah plot, ini kerana konspirasi, ini adalah berkaitan dengan pengkhianatan,” kata Ghosn.

“Terdapat ketakutan kerana langkah seterusnya dalam pakatan (Renault-Nissan) dari segi penyatuan dan dari segi langkah untuk penggabungan, mungkin akan mengancam berberapa orang, atau mungkin mengancam autonomi Nissan,” tambahnya lagi.

Menurut Ghosn, autonomi tidak pernah diancam dalam tempoh 19-tahun pakatan berkenaan, dan beliau sendiri sebenarnya kuat mempertahankan autonomi tersebut. “Tetapi autonomi ini mestilah bersandarkan prestasi. Prestasi Nissan tidak baik, ia telah menurun dengan banyak,” katanya lagi.

“Berberapa eksekutif, yang demi kepentingan sendiri dan ketakuan mereka sendiri yang mementingkan diri, telah banyak mewujudkan nilai-nilai kemusnahan. Nama (orang berkenaan)?, anda kenal mereka. Kita bercakap tentang orang yang benar-benar bermain permainan yang sangat kotor,” kata Ghosn yang mungkin menuduh pimpinan-pimpinan tertinggi dalam Nissan.

“Harap-harap, kebenaran dan fakta akan muncul,” katanya lagi. Yang pasti, Carlos Ghosn yang telah membina semula Nissan tidak akan menyerah kalah dengan mudah. Lebih banyak kebenaran pasti akan muncul setelah perbicaraan terhadap kes-kes ini bermula kelak.