Dengan projek ECRL kembali diteruskan seperti yang diumumkan kerajaan, dan landasannya akan melalui Putrajaya sebagai satu daripada 20 hentian yang terlibat, pusat pemerintahan kerajaan pusat itu akan dijadikan hab utama bagi ECRL, lapor The Star.

Perkara ini bernas, tambahan pula jika pengambil kira projek Kuala Lumpur-Singapore High Speed Rail (HSR) sekiranya berhasil dirunding semula dan diteruskan – Putrajaya memang menjadi satu daripada persinggahannya.

Ketika ini, Putrajaya dihubungkan melalui KLIA Express Rail Link (ERL), sementara MRT jajaran Sungai Buloh-Serdang-Putra­jaya sedang dalam pembinaan dan dijangka mula beroperasi pada 2022 nanti. ECRL dijadualkan siap pada penghujung 2026.

“Ini akan mempertingkatkan lagi keterhubungan di sebelah Pantai Barat Semenanjung, serta menyediakan sambungan terus ke KLIA. Ini perkembangan penting sebagai ganti kepada pertukaran laluan tunggal melalui LRT ke terminal pengangkutan bersepadu yang dirancang di Gombak sebelum ini,” jelas Perdana Menteri, Tun Mahathir. Kini ada juga khabar angin untuk menghidupkan semula projek sambungan landasan Putrajaya untuk dihubungkan ke stesen MRT Kajang.

Projek ECRL yang dipersetujui semula dengan jarak laluan lebih pendek iaitu 640 km tidak lagi akan melalui Gombak. Dari Mentakab, Pahang, laluan baru akan menuju ke Negeri Sembilan (ini tambahan terbaru dengan lima stesen termasuk Putrajaya) sebelum menghala ke Pelabugan Klang melalui Bangi/Kajang dan Putrajaya.

12 Apil lalu, Malaysia Rail Link (MRL) dan China Communications Construction Company (CCCC) menandatangani perjanjian tambahan yang membolehkan projek ECRL diteruskan. Kos yang terlibat kini ialah RM44 bilion, kurang sebanyak RM21.5 bilion atau 32.8% berbanding perjanjian dahulu pada kadar RM65.5 bilion. Kos bagi setiap kilometer kini ialah RM68.7 juta, berbanding sebelum ini dengan RM95.5 juta.

MRL dan CCCC juga telah bersetuju untuk mewujudkan syarikat usahasama dengan perkongsian 50:50 untuk menguruskan, mengoperasi dan menyelenggara rangakaian ECRL. “CCCC akan menyediakan sokongan teknikal dan berkongsi risiko operasi selepas projek ini siap. Sebagai tambahan, Malaysia juga boleh memanfaatkan kepakaran CCCC dalam operasi dan penyelenggaraan, sekali gus mempertingkat kelangsungan projek ini untuk jangka masa panjang,” tambahn Tun M.