TC Euro Cars (TCEC) pengedar rasmi jenama Renault di Malaysia telah pun mempertontonkan jentera prestasi Megane RS serba baharu, dengan menawarkan casis Cup. Model generasi ke-empat ini dikhabarkan bakal tiba di Malaysia sebelum 2019 melabuhkan tirainya. Walau bagaimana pun, tempahannya telah pun dibuka mulai hari ini.

Hot-hatch segmen-C ini dikatakan lebih berkuasa dengan padanan enjin baharu 1.8 liter empat-silinder dengan sistem pancitan terus bahan api. Ia mampu meledakkan kuasa sehingga 280 PS pada 6,000 rpm dengan tork puncak 390 Nm.

Kuasa dari enjin Megane RS ini disalurkan ke roda hadapan menerusi dua pilihan kotak gear baharu iaitu sama ada enam-kelajuan manual atau enam-kelajuan klac-berkembar automatik Efficient Dual Clutch (EDC) bersama pedal penukar gear. Ia membolehkan hot-hatch ini dipecut dari 0-100 km/j dalam 5.8 saat, dengan kelajuan tertinggi mencecah 255 km/j (250 km/j untuk auto).

Ia turut dilengkapi sistem stereng empat roda 4CONTROL Renault, pertama seumpamanya di dalam segmen ini, sekaligus menjanjikan kelincahan yang lebih mengagumkam di selekoh-selekoh tajam dan keupayaan melayan selekoh pada kelajuan tinggi. Ia juga menerima unit bump stop jenis mampatan hidraulik seperti yang digunakan pada jentera rali di keempat-empat sudut. Sistem berkenaan mampu memberikan pengendalian dan juga keselesaan yang lebih baik, bergantung mod pemanduan yang dipilih.

Suspensi hadapan model generasi baharu ini telah dirombak sepenuhnya dengan pemadanan paksi stereng jenis bebas bagi meningkatkan ketepatan pengendaliannya. Malah bagi casis Cup, ia turut menerima LSD jenis Torsen. Lima mod pemanduan diberikan untuk dipilih pemandu bagi disesuaikan dengan situasi iaitu Comfort, Normal, Sport, Race dan Perso (talaan pengkhususan oleh pemandu).

Pada bahagian luaran, Megane RS generasi baharu ini turut menampilkan rupa yang lebih agresif. Corong pengambilan udara yang besar pada bampar hadapan mengambil gayaan bilah hadapan jentera F1. Kemasan satin berwarna kelabu (Gun Metal Grey) pada bilah itu kontras dengan bahagian badan lain yang cukup menyerlah. Selain itu, gril dengan corak sarang lebih 3D direka semula oleh Renault Sport.

Sistem lampu LED multi-reflektor RS Vision didatangkan sebagai satu ciri standard pada hot-hatch ini. Lampu dengan reka bentuk berkotak-kotak (chequered flag) itu diintegrasikan pada bampar hadapan di sebelah bilah gayaan seperti jentera F1. Ia turut dilengkapi sembilan unit lampu LED pada setiap blok, sistem itu menggabungkan empat fungsi lampu berprestasi tinggi termasuk lampu sisi, lampu isyarat membelok, lampu kabus dan lampu tinggi.

Manakala bahagian sisi badan yang berarca dan menawan itu diwarisi daripada rekaan Renault Megane yang diserlahkan menerusi trek hadapan dan belakang yang lebih lebar. Pengekstrak udara yang dipasang pada wing pula berfungsi mengoptimumkan aliran udara melalui arca roda.

Begitu juga denga sil sisi membina satu hubungan di antara bahagian hadapan dan belakang, bilah berwarna hitam mengingatkan kita kepada jentera Formula 1. Angkup brek Brembo® diwarnakan merah pada chasis Cup, jadi mereka lebih sudah dikenali dalam kalangan peminatnya. Dengan ketinggian yang direndahkan sebanyak 5mm dan rim aloi diamond black 19-inci turut diberi, menjadikan imej hot-hatch ini lebih menyerlah.

Pada bahagian belakangnya pula, bampar dengan peresap udara binaan dalam dan ekzos tengah yang ikonik menjadi lambang Megane RS, ditingkatkan lagi dengan kemasan menarik spoiler belakang lebih nipis telah direka semula untuk menambah baik prestasi aerodinamik. Bukan itu sahaja, ketika memberi penekanan terhadap lebar kenderaan ini, corong vertical menyumbang kepada aspek kecekapan aerodinamik dengan menambah baik aliran udara.

Ruang dalaman masih lagi kekal direka ringkas. Ia menerima tempat duduk sport dengan perehat kepala binaan dalam yang dibalut dengan upholstery sulaman fabrik hitam. Manakala jahitan benang merah pada kemasan hitam/kelabu memberikan rasa sporty pada ruang dalaman. Malah pedal aluminium dan tuil gear juga direka khas untuk hot-hatch ini.

Megane RS serba baharu ini ditawarkan dengan harga atas jalan jangkaan (untuk Semenanjung Malaysia kecuali Langkawi, tanpa insurans) bermula RM279,888 untuk transmisi manual dan RM299,888 bagi automatik. Tambahan harga RM1,000 untuk warna putih Mutiara (Pearl White) dan RM8,000 untuk oren (Orange Tonic) dan warna baharu kuning (Liquid Yellow).

Ia turut didatangkan dengan waranti selama tiga-tahun atau perbatuan sejauh 100,000km (mana-mana tiba dahulu) dan disokong oleh 18 Pusat Servis Sah Renault di Semenanjung Malaysia untuk kemudahan para pelanggan.

10 pelanggan pertama yang menempah Renault MEGANE R.S. serba baharu sebelum 31 Mei 2019 akan menikmati percutian yang ditanggung sepenuhnya ke Perancis. Ini termasuklah pengalaman melawat kemudahan Renault Sport di Dieppe, Perancis. Turut dimaklumkan, sesi pandu uji akan diadakan di bilik pameran Renault Petaling Jaya bermula Ogos (transmisi manual sahaja). Mereka yang berminat untuk memandu uji boleh membuat permohonan lebih awal menerusi laman web renault.com.my