PT Yamaha Indonesia baru sahaja melancarkan pilihan warna baru untuk model sports YZF-R15 untuk pasaran di sana. Ada tiga pilihan semuanya iaitu biru, hitam dan kuning, dan ia diberikan grafik baru bagi menjadikannya lebih segar untuk bersaing dengan model lain.

Selain daripada warna dan grafik ini, tiada yang berubah pada R15 pasaran Indonesia ini dan ia masih dikuasakan oleh enjin satu silinder 155 cc, sejukan cecair, dengan teknologi VVA dan mampu menghasilkan kuasa sebanyak 19.3 hp dan 15 Nm tork. Padanan transmisi pula adalah unit enam kelajuan, bersama klac jenis slipper & assist secara standard.

R15 pasaran Indonesia juga mempunyai spesifikasi yang sama seperti di Malaysia, di mana ia menggunakan fork jenis terbalik di hadapan (USD), tayar yang lebar – 100/80-17 di depan, 140/70-17 di belakang, cakera brek depan berdiameter 282 mm, brek cakera 220 mm di belakang, panel instrumen LCD, kerangka Deltabox dan swingarm aluminium.

Pada bahagian kokpit, terdapat panel paparan digital, dan ia menyediakan pelbagai informasi seperti kadar rpm, kelajuan, odometer, penggunaan bahan api, kedudukan gear, tahap minyak dan lampu amaran. Selain itu, meter ini juga dilengkapi dengan lampu waktu menukar gear (shift light), manakala lampu depan dan belakangnya adalah unit LED.

Kami telah menguji R15 ini atas jalan di Malaysia dan anda boleh membaca laporannya di sini. Apa pendapat anda dengan warna baru untuk pasaran Indonesia ni? Adakah ia lebih menarik berbanding yang dipasarkan di Malaysia?