Axle Motorsport bakal membawa siri perlumbaan dalam permainan video, e-Racing Grand Prix ke Asia Tenggara tahun ini, dengan Kuala Lumpur menjadi tuan rumah untuk edisi sulungnya yang akan berlangsung di Kuala Lumpur pada Jun ini.

Menurut pengasas Axle Motorsport dan juga bekas pemandu Formula 1 negara, Alex Yoong, beliau mendapat inspirasi bagi memperkenalkan eRacing Grand Prix SEA ini menerusi kejohanan sama yang dianjurkan di Hong Kong tahun lalu. Ia bukan sekadar perlumbaan permainan video, tetapi Alex menyatakan bahawa beliau akan melahirkan pelumba profesional sebenar menerusi acara ini.

40 peserta teratas dalam perlumbaan ini akan mendapat latihan daripada jurulatih pelumba profesional. Ia akan dilangsungkan di Malaysia sebelum ke Filipina, Indonesia, Singapura, Vietnam dan Thailand. Pemenang di setiap Grand Prix akan dilatih dan mendapat tempat bagi Kejuaraan Formula 4 Asia Tenggara (F4SEA) sebagai asas untuk menjadi pelumba kereta profesional sebenar.

“eRacing Grand Prix SEA adalah platform terbaik kepada para pelumba alam maya membuktikan bahawa mereka boleh menjadi jaguh di dalam sukan permotoran,” kata Alex.

“Peningkatan ketara eSports di rantau ini dilihat sebagai peluang terbaik untuk eRacing menjadi antara permainan video terbesar di dunia. Untuk rekod, eSports telah diiktiraf apabila pernah disenaraikan di dalam Sukan Asia. Saya harap permainan video akan dikenali sebagai sukan selepas ini,” tambahnya lagi.

Axle Motorsport juga menjadi rakan strategik bagi industri permotoran di rantau ini untuk membimbing industri eRacing daripada permainan video ke sukan permotoran sebenar. Ia juga adalah satu inisiatif serantau untuk membantu para pelumba yang berbakat menjadi bintang pada masa hadapan untuk sukan permotoran.

Boleh ke pelumba dari permainan video Play Station ini menjadi pelumba profesional sebenar? Kami telah menunjukkan tiga contoh terbaik pelumba alam maya yang telah pun berlumba secara profesional di dunia nyata pada artikel di PAUTAN INI.