Lebih 10 tahun yang dulu, Renault Malaysia ada menjual model Kangoo generasi pertama. Kami masih ingat ia adalah antara van kecil yang mempunyai pengendalian baik waktu itu, tapi sayangnya sekarang tiada model baru dipasarkan di Malaysia sedangkan di pasaran dunia Kangoo ini sudah memasuki generasi kedua dan mungkin akan masuk generasi ketiga tidak lama lagi.

Untuk memberikan petunjuk awal kepada orang ramai bagaimana rupa Kangoo masa hadapan, Renault telah mendedahkan sebuah model konsep yang dinamakan sebagai Kangoo Z.E Concept. Dalam kenyataan yang dikeluarkan, ia dijangka dapat diperkenalkan untuk pasaran menjelang tahun 2020.

Model konsep ini dianggap sebagai sebuah bengkel bergerak dan dipacu oleh motor elektrik. Muka hadapannya berbeza berbanding Kangoo sebelum ini, dan rekaan baru ini adalah dikongsi bersama dengan kenderaan komersial terbaru lain Renault. Kemudiannya, ia juga banyak menggunakan rekaan seperti kereta biasa.

Ini antaranya boleh dilihat pada bahagian tepi, di mana Kangoo Z.E Concept ini mempunyai banyak lekuk termasuk pada pintu serta keliling roda. Walaupun begitu, Renault memberitahu, rekaan seperti ini tidak mengganggu luas ruang di bahagian dalamnya.

Tiada sebarang perincian teknikal yang disiarkan untuk model konsep ini, tetapi kalau melihat kepada Kangoo Z.E elektrik yang dijual sekarang di Eropah, ia menggunakan motor elektrik 44 kW yang mampu menghasilkan sehingga 226 Nm tork. Motor ini mendapat kuasa daripada bateri lithium ion 22 kWh dan boleh memberikan jarak perjalanan sehingga 170 km.