Setahun yang lalu, Toyota telah mengumumkan kerjasamanya dengan Suzuki di India bahawa kedua-dua jenama tersebut akan membekalkan model antara satu sama lain untuk pasaran berkenaan – Suzuki akan memberikan hatchback Baleno dan SUV segmen-B Vitara Brezza kepada Toyota, manakala gergasi automotif Jepun berkenaan akan memberikan sedan segmen-C Toyota Corolla kepada Suzuki.

Hasil pertama kerjasama berkenaan bakal muncul tidak lama lagi, setelah laman Toyota India menyiarkan teaser sebuah hatchback lima-pintu yang sangat mirip dengan Maruti Suzuki Baleno, digelar Toyota Glanza. Nama ‘Glanza’ tersebut juga sebenarnya telah digunakan sebelum ini oleh Toyota untuk versi lebih sporty hatchback Starlet generasi kelima yang diproduksi dari 1996 hingga 1999.

Toyota Glanza ini bakal dilancarkan di India pada awal bulan hadapan. Laporan mengatakan bahawa bahagian luaran untuk Toyota ini adalah disalin sepenuhnya dari Baleno, kecuali hanya gril hadapannya yang direka tersendiri. Begitu juga pada bahagian dalaman, Glanza bakal ditawarkan dengan dua tema sama seperti varian Baleno Zeta dan Alpha.

Sistem mekanikal turut dijangka tidak akan menampilkan sebarang perubahan di mana Toyota Glanza bakal dijana enjin K12M 1.2 liter, berkuasa 83 hp dan tork maksima 115 Nm, digandingkan bersama pilihan kotak gear sama ada CVT automatik atau manual lima-kelajuan.

Menerusi perjanjian kerjasama berkenaan, Toyota akan menjual model ini menerusi subsidiari mereka di India, begitu juga Maruti Suzuki yang akan menjual model-model yang diterima dari Toyota kelak.

Selepas ini, Vitara Brezza yang diberikan logo Toyota pula akan muncul, tetapi dijangka sedikit lewat iaitu sekitar tahun 2020 hingga 2021. Walau bagaimanapun, Corolla dengan logo Suzuki mungkin tidak akan muncul kerana Toyota India telah mengumumkan bahawa model generasi ke-12 tersebut tidak akan masuk ke pasaran India.

GALERI: Suzuki Baleno pasaran Indonesia yang diimport dari India