Dengan perkembangan terkini berkaitan kawal selia pemandu perkhidmatan e-hailing seperti Grab, yang kini perlu melalui pelbagai tapisan serta mendapatkan lesen PSV sama seperti pengangkutan awam seperti teksi, ini mungkin berita yang akan sedikit melegakan kelompok berkenaan.

Menteri Pengangkutan, Anthony Loke dalam satu kenyataan ketika ditemui pemberita semalam mengesahkan bahawa status kenderaan yang digunakan untuk perkhidmatan e-hailing kekal sebagai kenderaan persendirian dan tidak perlu ditukar statusnya walaupun digunakan untuk perkhidmatan pengangkutan awam, seperti dilaporkan The Star.

Menurut beliau lagi, sebelum ini memang ada cadangan untuk mewajibkan status kenderaan yang digunakan oleh perkhidmatan pengangkutan awam seperti itu, dan memerlukan pemandu untuk ke JPJ bagi proses berkenaan. “Tetapi saya telah berbincang dengan JPJ untuk longgarkan syarat ini. Maksudnya, mereka tidak perlu tukar kategori (atau status) kenderaan yang digunakan itu. Ia kekal sebagai kenderaan persendirian,” jelas Anthony lagi.

Bagaimanapun, kenderaan yang digunakan untuk perkhidmatan e-hailing perlu mendapatkan lesen PSV, insurans untuk penumpang serta permit EVP yang dikeluarkan oleh APAD seperti yang digariskan sebelum ini.