RapidKL telah umumkan tiga lagi laluan basnya telah mula menggunakan sistem bayaran elektornik. Tiga zon yang dimaksudkan ialah Damansara, Jalan Ipoh dan Jalan Pahang. Ini merupakan tambahan terbaru kepada empat lagi zon laluan yang terlebih dahulu tidak lagi menerima bayaran tunai sebelum ini; Cheras, Sungai Besi, Jalan Klang Lama dan Ampoang. Bas perantara MRT pula tidak lagi menerima bayaran tunai sejak Februari lalu.

Ini bermaksud, jika anda ingin menaiki perkhidmatan bas RapidKL, anda tidak lagi boleh membayar menggunakan wang tunai. Penumpang boleh menggunakan sama ada kad Touch ‘n Go atau pas tanpa had Rapid KL (My100 atau My50). Pengguna kad TnG layak menerima potongan 20% bagi tambang bas.

Dengan pelaksanaan sistem tanpa tunai ini, golongan pelajar, warga emas dan orang kurang upaya tetap akan dapat menikmati potongan separuh harga tambang, tetapi mereka perlu memohon untuk mendapatkan kad konsesi MyRapid Touch ‘n Go.

Bagi penumpang yang tidak mempunyai kad, mereka boleh mendapatkannya ketika berada di dalam bas dengan kos RM10, dengan kredit tersedia sebanyak RM4.80. Pelaksanaan bayaran elektronik akan dilakukan secara berperingkat, dengan zon terakhir untuk menggunakan sistem sama menjelang hujung bulan ini nanti.