Anak kepada Juara Rali Dunia (WRC) 2003 Petter Solberg dari Norway – Oliver Solberg – yang kini baru berusia 17 tahun melakukan kejutan ketika penampilan sulungnya di Kejohanan Rali Eropah (ERC), dalam Rali Liepàja 2019 di Latvia hujung minggu lalu dengan menewaskan juara ERC 2018, Aleksey Lukyanuk.

Dalam pusingan ketiga dari lapan pusingan ERC 2019 tersebut, Oliver yang dibantu juruarah British, Aaron Johnston berjaya memenangi 10 SS dari keseluruhan 13 SS dengan memandu Volkswagen Polo GTI R5. Lukyanuk dari Rusia yang memandu Citroën C3 R5 untuk pasukan Saintéloc Junior Team hanya mencatatkan masa terpantas di SS9 dan SS12, tertinggal 22.7 saat di tempat kedua secara keseluruhan.

“Saya menggeletar, ia tak boleh dipercayai. Dia (Lukyanuk) sentiasa saya anggap sebagai hero. Saya tonton semua video on-board beliau, menjadi mimpi yang sangat besar untuk mengalahkannya. Saya hampir menangis – Saya tak tau apa nak dikata,” kata Oliver ketika mendahului Lukyanuk pada lima SS terawal.

“Ini adalah hari terbesar dalam hidup saya. Saya tak pernah memandu sebaik yang saya lakukan sekarang. Saya tak tahu apa nak cakap. Sukar untuk dipercayai, saya sendiri tak faham.

“Ia merupakan rali yang sempurna. Pada peringkat kedua saya terlalu berhati-hati, saya memandu terlalu kaku. Kemudian saya rasa saya perlu melakukan apa yang telah saya lakukan sepanjang minggu dan terus memandu dengan kelajuan penuh, dan saya menang peringkat terakhir. Saya sangat gembira,” katanya pula setelah sah dinobatkan sebagai juara.

Dalam Rali Liepàja ini, jentera Polo GTI R5 yang dipandu Oliver berkenaan perlu ditampal pelekat ‘M’ pada cermin belakang, iaitu pelekat yang sama maksudnya dengan pelekat ‘P’ di Malaysia menandakan pemandu tersebut belum mendapat lesen memandu penuh (kereta rali perlu bergerak dari SS ke SS dan ke service park melalui jalan awam, memerlukan semua kereta rali mempunyai cukai jalan dan nombor pendaftaran dan pemandu perlu memiliki lesen memandu awam).

Oliver juga tidak menggunakan bendera Norway, tetapi digantikan dengan bendera Latvia di sebelah namanya kerana memegang lesen memandu awam negara berkenaan.

Selain dari bertanding dalam ERC, Oliver turut bertanding sepanjang musim 2019 dalam kejuaraan American Rally Association (ARA), untuk pasukan Subaru Rally Team USA. Apa yang lebih mengharukan, Subaru WRX dipandu Oliver turut mengenakan livery perlumbaan klasik Subaru – Sonic Blue dan logo Subaru berwarna kuning – sama seperti Subaru Impreza WRCar 2003 yang dipandu ayahnya ketika dinobatkan sebagai juara dunia 16 tahun dahulu.