Ini ada sebuah lagi motosikal jenis kembara atau adventure touring yang baru saja dilancarkan untuk pasaran Malaysia; Moto Guzzi V85 TT 2019. Ditawarkan dalam dua versi; model asas V85 TT dijual pada harga RM87,888, manakala versi “Evocative Graphics” pula pada harga RM89,888.

Bagaimanapun, untuk tempoh terhad sempena pelancaran rasmi model ini, V85 TT ditawarkan pada harga pengenalan RM79,888 – belum termasuk cukai, insurans dan pendaftaran. Model ini merupakan arah tuju baru bagi Moto Guzzi, menggunakan enjin tradisional V-Twin yang ada sebelum ini untuk dipasangkan pada motosikal kembara pula.

Dengan kapasiti 853 cc, V85 TT ini menghasilkan kuasa sebanyak 80 hp pada 7,750 rpm dengan 80 Nm tork pada 5,000 rpm. Motosikal ini juga menggunakan injap titanium, crankshaft 30% lebih ringan dan dua pam minyak yang memberikannya lekuk tork lebih mendatar. Tangki minyak 23 liternya didakwa mampu memberikan jarak perjalanan sehingga 400 km.

Skrin TFT-LCD dalam warna penuh yang ada padanya memudahkan lagi penunggang memerhatikan bacaan tunggangan yang berkaitan. Tiga mod tunggangan disediakan – Road, Rain dan Off-Road – pilihan terakhir ini akan mematikan fungsi ABS pada roda belakang serta memberikan kadar brek enjin juga boleh ditentukan melalui piliha menu.

Ketinggian pelana bagi V85 TT ini ialah 830 mm, sementara berat basahnya pula 229 kg. Selain itu, terdapat lima pilihan warna ditawarkan untuk pasaran tempatan; Grigio Atacama, Blu Atlante dan Rosso Vulcano (dengan tayar Metzeler Tourance) bagi versi biasa, sementara versi “Evocative” pula dalam warna Giallo Sahara dan Rosso Kalahari (dengan kerangka merah dan tayar Michelin Anakee).