Selepas sebulan berehat, siri perlumbaan Malaysia Speed Festival (MSF) 2019 akan bersambung kembali hujung minggu ini (7-9 Julai) untuk pusingan yang ketiga di Litar Antarabangsa Sepang. Tiket cuma berharga RM35 untuk akses penuh termasuk paddock, manakala bahagian K1 pula adalah percuma (Grandstand ditutup kerana kerja naik taraf).

Untuk perlumbaan kereta Superturismo, ia dibahagikan kepada banyak lagi kategori kecil di bawahnya bergantung kepada jenis kereta sama ada Street atau Race, dan kapasiti atau jenis enjin. Kategori paling menarik perhatian semestinya adalah SuperStreet Limited yang melibatkan saingan pelbagai kereta ubah suai.

Dalam perlumbaan motosikal Superbikes pula, kategori Super 1000 dan Super 400 yang sedia ada kini ditambah dengan satu lagi kategori baru iaitu Toyo Super Rookie. Aksi pintas memintas dalam perlumbaan ini pastinya menambahkan keterujaan penonton.

Selain untuk mengejar mata dan kedudukan, pusingan ketiga MSF ini juga memainkan peranan penting sebagai waktu untuk pasukan memastikan segalanya sudah bersedia untuk perlumbaan endurance 45 minit yang akan berlangsung semasa pusingan keempat bulan Ogos nanti.

Untuk pusingan ketiga ini juga ada satu penambahan istimewa baru. Mereka yang berminat dengan e-racing, anda boleh menyertai perlumbaan simulator ERacing Grand Prix Asia Tenggara (SEA). Peserta yang masuk ke pusingan akhir di MSF secara automatik akan layak memasuki E-Racing Grand Prix SEA yang akan diadakan di Atria pada pertengahan Julai nanti, yang menawarkan hadiah kemenangan bernilai RM100,000 dan berpeluang mengembangkan bakat terus ke perlumbaan F4 SEA. Bayarannya cuma RM30.

Selain daripada semua ini, litar juga akan dibuka untuk Track day dengan bayaran RM350, di mana peserta boleh membawa masuk kereta mereka sendiri ke dalam Litar Sepang. Waktunya adalah pada malam 6 Julai, jam 8 hingga 10 malam. Pendaftaran boleh dilakukan di sini.