Hyundai i10 generasi kedua sudah berada dalam pasaran sejak enam tahun dulu lagi, dan sekarang sudah tiba masa untuk pengenalan model baru generasi ketiga. Ia dijangka diperkenalkan semasa pameran IAA di Frankfurt pada bulan September nanti dan Hyundai telah menunjukkan rupa awalnya melalui satu lukisan.

Pengeluar dari Korea Selatan ini memberitahu bahawa i10 baru akan direka, dibangunkan dan dibina di Eropah. Kalau dibandingkan dengan i10 generasi sekarang (Malaysia tidak menerima model ini, dan model i10 yang masuk dalam pasaran adalah model generasi pertama), model generasi baru ini nampak lebih dinamik dan garang.

Dalam lukisan ini memang i10 generasi baru nampak sporty, tapi Hyundai memberitahu bahawa kereta produksi mempunyai lebar, tinggi serta saiz rim yang berbeza demi mendapatkan “rupa bersemangat dan lincah” serta menonjol dalam segmennya.

Perkara lain yang boleh dilihat dalam lukisan ini adalah penggunaan gril lebar dengan di dalamnya terdapat dua lampu kabus/DRL berbentuk bulat, bampar berlekuk yang mempunyai bukaan udara tiga segi di hujung serta garisan yang bersambung dari hujung bonet, lampu hingga ke tepi.

Garisan lekuk sama dilihat berada pada bahagian belakang manakala bahagian pintu juga dilihat mempunyai lekuk ke dalam yang sekaligus membuatkan lengkung roda nampak lebih lebar. Selain daripada rekaan, Hyundai juga akan memberi perhatian kepada ciri keselamatan dan hubungan pada kereta ini.

Mereka memberitahu i10 akan mempunyai antara pakej keselamatan yang paling lengkap dalam kelasnya dengan dilengkapi ciri seperti Forward Collision-Avoidance Assist (dengan pengesan jalan kaki), Driver Attention Warning dan Lane Keep Assist System diberi secara standard manakala High Beam Assist diletakkan dalam senarai pilihan tambahan.