Hyundai telah mengumumkan barisan Ioniq facelift telah pun menerima penarafan penuh iaitu lima-bintdang daripada Euro NCAP menerusi ujian pelanggaran yang dijalankan. Barisan Ioniq baharu yang telah didedahkan Mei lalu, menampilkan banyak ciri keselamatan, termasuk ciri keselamatan dan sistem bantuan pemandu terkini Hyundai SmartSense.

Walau bagaimana pun, Euro NCAP masih belum mendedahkan perincian penuh untuk ujian pelanggaran ini, tetapi dijangka keputusannya lebih baik jika dibandingkan dengan keputusan pada 2016. Untuk pengetahuan, Ioniq turut dinamakan sebagai kereta paling selamat dalam kategori ‘Kereta Keluarga Kecil’.

Bagi ciri keselamatan standard, Ioniq facelift menerima Amaran Pelanggaran Hadapan dan Bantuan Mengelak dengan Pengesan Pejalan Kaki bersama Pengesan Penunggang Basikal, Amaran Perhatian Pemandu, Bantuan Kekal Lorong, Bantuan Lampu Tinggi dan tujuh beg udara.

Lain-lain ciri keselamatan termasuklah Bantuan Ikut Lorong, Amaran Pengehad Kelajuan Pintar, Kawalan Kelajuan Pintar dengan fungsi Stop&Go, Kepekaan Ketibaan Kenderaan, Amaran Pelanggaran Titik Buta dan Amaran Pelanggaran Trafik Lintasan Belakang turut ditawarkan sebagai pilihan.

Timbalan presiden produk dan pemasaran Hyundai Eropah, Andreas-Christoph Hofmann berkata, “Anugerah lima-bintang dari Euro NCAP ini menunjukkan strategi kami dalam menawarkan ciri keselamatan bagi kelas yang lebih kecil dan juga kombinasi antara pemanduan alternatif. Hyundai Ioniq baharu ini merupakan konsep kenderaan yang sangat moden yang memenuhi semua kehendak pelanggan.”