Sementara jenama Jepun seperti Kawasaki, Yamaha dan Honda memilih untuk memperkenalkan model baru mereka di Tokyo Motorshow dalam masa beberapa minggu lagi, pengeluar Eropah pula ada yang memilih pameran motosikal EICMA yang akan berlangsung awal bulan hadapan. Ini termasuklah KTM.

Syarikat dari Austria ini telah mengeluarkan teaser sebuah model Duke baru, dengan menunjukkan proses pemasangan di kilang. Bentuk penuh motosikal tersebut tidak dapat dilihat, dan hanya akan didedah pada 5 November, tetapi anda boleh menyaksikan beberapa kelengkapan yang sedang dipasang.

Antaranya termasuk panel gentian karbon, kerangka warna oren, suspensi belakang boleh laras sepenuhnya, lengan ayun single sided, brek Brembo serta rim lebar yang tertulis #getduked. Sudah jelas ini adalah model baru naked daripada KTM kerana menggunakan tema Duke, dan ia bukanlah model kapasiti rendah.

Walaupun banyak khabar angin tentang model Duke lain, ramai menjangkakan model dalam video ini adalah Super Duke kerana ditunjukkan dengan kelengkapan prestasi tinggi seperti lengan ayun single sided, panel badan gentian karbon serta suspensi boleh laras sepenuhnya.

Super Duke 1290 sekarang menggunakan enjin dua silinder V 1,301 cc, bersama padanan transmisi enam kelajuan, mampu menghasilkan kuasa hingga 174 hp dan 141 Nm tork. Digelar sebagai The Beast, model ini juga datang dengan kelengkapan elektronik seperti Motorcycle Traction Control (MTC) dengan Cornering ABS, Supermoto Mode, tiga mod tunggangan, Cruise Control, sistem pemerhati tekanan angin tayar (TPMS) dan sistem tanpa kunci.