Turut akan diperkenalkan ketika Tokyo Motorshow minggu depan ialah barisan kenderaan ultra-kompak EV oleh Toyota. Dijangka awalnya akan diperkenalkan tahun depan, ia bagaimanapun akan membuat penampilan umum pertama ketika pameran itu terlebih dahulu. Kereta dua tempat duduk ini direka bertujuan untuk menyediakan pengangkutan jarak pendek yang mesra alam.

Direka untuk perjalanan singkat yang kerap, terutama kepada warga emas dan mereka yang baru mendapat lesen memandu serta untuk perniagaan setempat, kereta elektrik kecil ini hanya mampu mencapai kelajuan 60 km/j serta jarak perjalanan sehingga 100 km dengan radius belokan yang sangat pendek.

Ia tampil dengan rekaan yang sangat unik; wajah depan digelapkan, lampu utama lebar, gril hexagonal serta lengkung tayar yang bersegi. Lampu belakang pula dalam kedudukan menegak. Menurut Toyota, syarikat itu juga telah berurusan dengan sekitar 100 pihak dari lapangan koporat dan kerajaan untuk meneroka model pengangkutan masa depan, termasuk EV.

Model EV terbaru ini adalah sebahagian daripada model perniagaan baru untuk mempromosi penggunaan kenderaan elektrik dengan lebih meluas. Ia merangkumi kaedah memaksimumkan penggunaan sepanjang hayat bateri, bermula dari pengeluaran, jualan, penggunaan semula sehinggalah kepada kitar semula.

Selain daripada EV berkenaan, Toyota juga akan memperkenalkan versi konsep EV terbabit untuk tujuan perniagaan. Ia tampil lebih bergaya, dengan tema hitam sepenuhnya dan mempunyai ruang dalaman yang boleh dialih untuk kegunaan pemanduan biasa mahupun pemanduan autonomous – yang membolehkan penumpang untuk berehat.