Subaru Forester 2019 baru saja dilancaran oleh Motor Image untuk pasaran tempatan pada Ogos lalu. Tetapi, ada satu lagi versi bagi SUV berkenaan yang baru saja dipertontonkan di Singapura hari ini, iaitu Subaru Forester GT, seperti yang anda lihat dalam galeri ini.

Untuk pasaran Asia, model ini merupakan model kedua dalam barisan kenderaan Subaru yang menerima pengenalan edisi GT ini selepas Subaru XV GT yang ditampilkan sebelum ini. Ia akan diperkenalkan secara rasmi pada bulan hadapan di Taiwan.

Subaru Forester GT Edition ini menggunakan varian 2.0i-S dengan Eyesight. Pertambahan yang diberikan untuk versi GT ini bagaimanapun hanya melibatkan kemasan dan penampilan kosmetik sahaja. Antara yang diberi kelainan ialah lanjutan pada bahagian bampar depan, skirting sisi badan, spoiler belakang serta lanjutan pada bahagian bampar belakang. Tidak ketinggalan, rim aloi 18-inci GT turut dikenakan pada edisi ini.

Sekadar makluman, Forester 2019 menggunakan enjin petrol FB20 2.0 liter NA empat-silinder dengan bahan api suntikan terus. Enjin boxer ini mampu menghasilkan kuasa sehingga 156 PS pada 6,000 rpm dan tork 196 Nm pada 4,000 rpm, dan disalurkan ke semua roda menerusi transmisi Lineartronic CVT dengan tujuh-kelajuan untuk mod manual dan sistem Symmetrical All-Wheel Drive.

Bagi pakej keselamatan Eyesight pula, ia antara lain turut merangkumi ciri-ciri termaju seperti Pre-Collision Braking & Throttle Management, Lane Sway dan Departure Warning, serta Adaptive Cruise Control dan Lead Vehicle Start Alert. Model ini dijangka akan memasuki pasaran Malaysia pada suku pertama tahun depan.