BMW Motorrad sekarang ini mempunyai sebuah enjin boxer dua silinder 1,800 cc baru yang perincian teknikalnya masih belum didedahkan sepenuhnya. Bagi menunjukkan potensi enjin ini, mereka telah membangunkan struktur asas, dan menghasilkan beberapa model konsep.

Dua daripadanya dibuat dengan kerjasama Revival Cycles dari Amerika Syarikat dan Custom Works Zon dari Jepun, manakala satu lagi, iaitu R18 Concept dibangunkan oleh BMW Motorrad sendiri dan ditunjukkan kepada awam Mei lalu. Kini, tiba masa untuk satu lagi model daripada BMW Motorrad yang menggunakan enjin ini, iaitu R18 /2 Concept.

Sementara R18 lebih kepada gaya klasik yang elegan, R18 /2 ini pula menggabungkan gaya dari masa lampau dan masa hadapan, untuk menghasilkan sebuah cruiser prestasi. Tempat duduknya masih lagi satu, tetapi dengan fairing di hadapan dan fender pendek di belakang. Kebanyakan panel badan dicat dengan warna Candy Apple Red Metallic, dan tona warnanya boleh berubah bergantung kepada cahaya.

Penggunaan rim 19 inci di hadapan dan 16 inci di belakang menurut BMW menghasilkan gaya dragster yang dinamik, dan motosikal ini juga dipasang dengan barangan prestasi seperti brek daripada Brembo serta sistem ekzos stainless steel yang dibuat khas oleh Hattech.

Menurut BMW Motorrad, R18 /2 ini menunjukkan betapa fleksibelnya enjin serta suspensi yang asas ini sebagai satu platform permulaan untuk projek kustom dan betapa senangnya untuk mencapai pelbagai gaya melaluinya. Daripada maklumat yang ada sebelum ini, model sebenar hanya akan diperkenalkan pada tahun 2020.