Selain memperkenalkan beberapa model baru serta model konsep Norden 901, Husqvarna juga membuat satu pengumuman penting di EICMA 2019. Tahun depan syarikat itu akan kembali dalam dunia perlumbaan atas tar (bukan offroad) iaitu dalam Moto3.

Husqvarna akan bekerjasama dengan pasukan Max Racing Team yang dimiliki oleh bekas pelumba terkenal, Max Biaggi, dan diuruskan oleh Peter Öttl, yang juga adalah seorang bekas pelumba dari Jerman. Pasukan ini akan menggunakan khidmat Romano Fenati dan Alonso Lopez sebagai pelumba.

Husqvarna sebelum ini memang ada bertanding dalam kategori Moto3, tetapi menjelang hujung tahun 2015, mereka telah menarik diri. Kategori Moto3 sekarang ditetapkan kepada jentera yang digerakkan oleh enjin satu silinder empat strok 250 cc, dan Husqvarna akan menggunakan jentera baru FR 250 GP.

Dengan Husqvarna Motorcycles sekarang terus berkembang ke arah motosikal street prestasi, kami percaya pendedahan tambahan yang diperolehi daripada berlumba dalam kelas Moto3 ini akan membantu kami mengekalkan pembangunan jenama untuk tahun-tahun di hadapan,” kata ketua pegawai eksekutif KTM AG, Stefan Pierer.

“Kami percaya dengan sokongan Husqvarna Motorcycles, kami akan dapat mencapai sesuatu yang baik. Kedua-dua pelumba kami mempunyai motivasi yang tinggi. Dengan Fenati dan Lopez, kita mempunyai seorang pelumba berpengalaman dan seorang pelumba yang muda, tetapi kedua-duanya boleh memberikan keputusan yang kuat,” kata Max Biaggi.