Setiap tahun, Triumph Motorcycles adalah antara pengeluar motosikal yang kerap memberikan pembaharuan kepada model mereka. Walaupun begitu, model adventure kelas pertengahan mereka yang berada di pasaran sekarang iaitu Tiger 800 sudah berusia hampir dua tahun.

Masa untuk ia diberi peningkatan nampaknya sudah tiba kerana Triumph baru sahaja mengeluarkan satu teaser motosikal yang mereka panggil sebagai Tiger 900 Rally dan GT. Kami masih tidak pasti sama ada ini adalah satu varian tambahan bagi Tiger 800 sekarang ataupun model pengganti.

Gambar yang dikeluarkan itu agak gelap, dan apa yang boleh dilihat, model ini mempunyai lampu LED yang lebih kecil serta perincian seperti kepak. Di bahagian tepi pula terdapat dua lampu LED tambahan sementara bahagian atas tangki juga kelihatan lain. Dalam teaser itu Triumph memberitahu model baru ini akan diperkenalkan pada 3 Disember ini.

Model Tiger 800 yang berada di pasaran sekarang dikuasakan oleh enjin tiga silinder 800 cc dengan kuasa 95 PS dan tork 79 Nm. Ia disediakan dalam beberapa pilihan varian termasuk XR, XRx, XRT, XC, XCx dan XCA. Kelengkapan di antara varian adalah berbeza dan ia boleh datang dengan fork dan monoshock WP yang boleh dilaras, Cruise Control, Traction Control, pilihan mod tunggangan, brek Brembo serta panel instrumen TFT.

Melalui model baru ini, memandangkan namanya sudah ditukar kepada Tiger 900, kami menjangkakan peningkatan kuasa serta beberapa aspek lain yang menjadikan setanding atau mungkin lebih berbanding pesaing jenama lain.