Seperti yang telah kami laporkan dua minggu lalu, Honda City generasi baharu bakal membuat kemunculan sulungnya untuk peringkat global di Thailand pada pukul 3 petang ini, atau pukul 2 petang waktu di negara tersebut. Siaran langsung pendedahan berkenaan boleh anda tonton menerusi saluran Youtube yang kami sertakan di atas.

Honda turut memberikan teaser terakhir sebelum pendedahan berkenaan – tiada rupa penuh ditayangkan, tetapi jika anda lihat video teaser tersebut, terdapat grafik LED lampu belakang sedan segmen-B tersebut pada anak mata dalam video berkenaan.

Honda City generasi baharu akan didedahkan pukul 3 hari ini di Thailand – tonton siaran langsung di sini

Honda City generasi baharu ini bakal dijual dalam segmen Kereta Eco Thai Fasa 2, dan dilaporkan dijana oleh enjin 1.0 liter turbo bagi memenuhi syarat emisi dan penggunaan bahan api yang lebih ketat dalam undang-undang kelas berkenaan, dan bertanding terus dengan Nissan Almera generasi baharu yang didedahkan minggu lepas.

Menerusi undang-undang Kereta Eco Fasa 2 ini, model-model dalam kelas berkenaan perlulah dihasilkan dengan spesifikasi seperti memenuhi standard emisi Euro 5, emisi CO2 di bahawa 100 g/km, dan juga penggunaan bahan api tidak melebihi 4.3 liter untuk 100 km (23.25 km/l), serta kesemua varian perlu dilengkapi ABS/EBD/BA/VSA secara standard.

Bagaimana rupa model generasi baharu ini, apa lagi ciri baharu yang bakal ditampilkan? Sama-sama kita tunggu pendedahannya sedikit masa lagi.