Sebelum ini kita sudah tahu bahawa Honda City generasi terbaharu yang berkongsi asas dengan Honda Jazz 2020 yang baharu sahaja didedahkan di Jepun dua minggu lalu, akan membuat kemunculannya di Thailand bulan ini. Berita terbaharu yang kami dapat, Honda sudah pun mengumumkan bahawa model tersebut bakal dilancarkan pada 25 November ini.

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, Honda bakal mempertaruhkan City dalam kelas Kereta Eco Thai Fasa 2, dan untuk itu model generasi baharu ini akan dijana oleh enjin 1.0 liter tiga-silinder VTEC Turbo, dikhabarkan mampu menghasilkan 122 PS/200 Nm. Ia akan digandingkan dengan kotak gear CVT automatik, lapor portal Headlightmag dari Thai.

Kuasa berkenaan dilihat agak tinggi berbanding enjin lain dengan spesifikasi sama. Ini kerana selain sistem injap VTC pada kedua-dua aci sesondol kemasukan dan ekzos, enjin ini turut menerima sistem VTEC sebenar dengan aci sesondol pelbagai durasi pada bahagian injap kemasukan (sistem VTEC pada enjin K20C1 Civic Type R FK8 hanya pada bahagian ekzos).

Menerusi undang-undang Kereta Eco Fasa 2 ini, model-model dalam kelas berkenaan perlulah dihasilkan dengan spesifikasi seperti memenuhi standard emisi Euro 5, emisi CO2 di bahawa 100 g/km, dan juga penggunaan bahan api tidak melebihi 4.3 liter untuk 100 km (23.25 km/l), serta kesemua varian perlu dilengkapi ABS/EBD/BA/VSA secara standard.

Selain dari enjin turbo tersebut (ia sebenarnya telah pun digunakan oleh Civic di Eropah dan China), City juga bakal menerima varian yang dijana sistem hibrid Intelligent Multi-mode Drive (i-MMD) dengan dua motor elektrik sama seperti Jazz generasi baharu.

Serentak dengan pengumuman ini, Honda turut menyiarkan satu video berkenaannya, tetapi tiada sebarang imej teaser model generasi baharu tersebut. Imej yang anda lihat di atas bukanlah imej sebenar tetapi hasil bayangan yang dihasilkan pada 2018, diinspirasikan dari Honda Insight generasi baharu.