Mercedes-Benz telah memulakan produksi bagi bateri plug-in hybrid di Thailand dengan membuka kilang bateri baharu, yang juga terletak di kawasan kilang pengeluaran kenderaan jenama itu di Samut Prakan.

Seperti yang pernah diumumkan tahun lalu, fasiliti baharu ini berkeluasan 50,000 meter persegi dan mempunyai 100 kakitangan, beroperasi dengan rakan kerjasama tempatan Thonburi Automotive Assembly Plant (TAAP) dan Thonburi Energy Storage Systems (TESM) – dengan kos pelaburan sebanyak lebih 100 juta euro (RM483 juta) untuk memperluaskan operasi produksi di negara berkenaan.

Pengeluaran di kilang berkenaan adalah bagi memenuhi keperluan untuk produksi kenderaan plug-in hybrid Mercedes-Benz, termasuk C-Class dan E-Class. Walau bagaimana pun, Mercedes-Benz pernah berkata, kilang ini juga dijangka mampu mengeluarkan bateri bagi kenderaan elektrik sepenuhnya pada masa hadapan. Walau pun tidak mengumumkan kapasiti produksi, namun jika diikutkan angka yang dijangka sebelum ini iaitu sebanyak 5,000 unit, mungkin juga pengeluarannya boleh mencapai sekali ganda berdasarkan permintaan.

Fasiliti baharu ini adalah penambahan kepada rangkaian produksi bateri global terkini jenama ini, yang sebelum ini telah pun dibangunkan di Kamenz, Jerman dan Beijing pula bakal menjadi lokasi seterusnya. Jenama ini juga bakal mempunyai kilang baharu di Amerika Syarikat, Poland dan Jerman yang disasarkan memulakan operasinya pada awal dekad hadapan, sekaligus menjadikan jumlah keseluruhan sebanyak sembilan kilang di tujuh lokasi di tiga benua.