Versi paling hardcore bagi Mercedes-Benz GLE Coupe C167 akhirnya sudah pun didedah. Inilah dia Mercedes-AMG GLE 63 Coupe 4Matic+, yang ditawarkan dalam versi GLE 63 dan GLE 63 S. Sama seperti AMG GLE Coupe 53 4Matic, model ini juga mendapat sistem hibrid ringkas EQ Boost.

Di bawah bonetnya terletak enjin petrol V8 biturbo 4.0 liter M178, yang mampu menghasilkan kuasa 571 hp pada 5,750 rpm hingga 6,500 rpm, dan 750 Nm tork pada 2,250 hingga 5,000 rpm. Hasilnya, ia boleh memecut 0-100 km/j dalam masa 4.0 saat.

Enjin yang sama juga digunakan pada GLE 63 S 4Matic+, tetapi ditala untuk menghasilkan 612 hp pada 5,750 hingga 6,500 rpm dan 850 Nm tork pada 2,500 hingga 4,500 rpm. Pecutan 0-100 km/j boleh dilakukan oleh model ini dalam masa 3.8 saat, sebelum mencapai laju maksimum 280 km/j (model bukan S 250 km/j).

Kedua-dua enjin dilengkapi dengan starter-alternator EQ Boost, yang memberikan tambahan 22 hp dan 250 Nm tork. Selain maklum balas yang lebih pantas, sistem ini juga membantu pembekalan sistem elektrik 48 volt untuk fungsi seperti boost, penjanaan semula kuasa dan start/stop enjin. Enjin V8 ini juga mempunyai teknologi nyah aktif silinder di mana dalam mod Comfort, ia berfungsi pada rpm antara 1,000 hingga 3,250.

Transmisi automatik AMG Speedshift TCT 9G sembilan kelajuan dengan double-declutching didatangkan secara standard, menghantar kuasa kepada semua roda melalui sistem pacuan AMG Performance boleh ubah. Pembahagian tork dikira sepanjang masa dan ia berfungsi bersama dengan Electronic Stability Program tiga tahap, sistem kawalan pemanduan dinamik 4ETS serta differential kawalan elektronik.

Brek prestasi tinggi AMG juga datang secara standard, dengan bahagian hadapan mempunyai cakera berukuran 400 x 38 mm serta angkup enam piston manakala di belakang terdapat cakera 370 x 32 mm dan angkup satu piston. varian asas menggunakan angkup berwarna kelabu manakala varian S dicat dengan warna merah. Untuk naik taraf, brek seramik yang lebih ringan disediakan sebagai pilihan tambahan. Turut diberi adalah suspensi AMG Ride Control+ dengan Adaptive Damping System+, stereng sports AMG sensitif kepada kelajuan dan AMG Active Ride Control.

Pada aspek rekaan, varian atas GLE Coupe mendapat gril AMG Panamericana yang berwarna krom, kemasan bawah bampar berwarna hitam dengan bukaan udara, lekuk pada bonet dan splitter krom. Rim standard bersaiz 21 inci manakala unit 22 inci disediakan sebagai pilihan tambahan.

Di belakang, model ini juga mendapat diffuser dengan jalur krom nipis, serta sistem ekzos AMG dengan muncung yang disalut krom. Pemilik juga boleh mendapatkan AMG Night Package yang menukarkan semua kemasan krom kepada warna hitam.

Pada bahagian dalam, terdapat tempat duduk sports AMG dibalut kulit Nappa serta beberapa lagi barangan AMG lain seperti stereng dengan pedal penukar gear, suis di konsol tengah, pedal sport stainless steel dan tali pinggang warna kelabu. Sistem MBUX pada model ini mendapat grafik AMG, termasuk mod Supersport dan boleh memaparkan pelbagai informasi berkenaan pemanduan dan kenderaan.