Seperti syarikat-syarikat automotif yang lain, UMW Toyota turut menghentikan sepenuhnya operasi dua jenama dibawahnya iaitu Toyota dan Lexus, selaras dengan arahan kerajaan dalam langkah Perintah Kawalan Pergerakan yang diumumkan bagi membendung penularan wabak Covid-19 yang semakin membimbangkan.

Oleh itu, semua operasi UMW termasuk kilang Assembly Services Sdn Bhd (ASSB), semua fasiliti jualan serta servis jenama Toyota dan Lexus akan ditutup bermula hari ini (18 Mac) hingga 31 Mac 2020. Walau bagaimanapun, jika pelanggan mempunyai masalah, mereka masih boleh menghubungi pusat-pusat berkenaan, manakala untuk stok kereta baharu hanya model-model CKD yang akan terjejas.

“Keselamatan pekerja kami, pemegang kepentingan kami dan semua pelanggan kami merupakan perkara paling penting buat kami. Berdasarkan arahan dari kerajaan, walaupun operasi kami dihentikan, kami akan terus bersedia berkhidmat kepada pelanggan jika mereka ada sebarang bantuan yang diperlukan berkenaan kereta Toyota dan Lexus mereka,” kata presiden UMW Toyota, Ravindran K.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan, UMW Toyota turut mengumumkan bahawa pusingan ketiga siri perlumbaan one-make Toyota Vios Challenge dan juga Festival Toyota Gazoo Racing yang dijadualkan akan berlangsung di Litar Antarabangsa Sepang pada 18 dan 19 April nanti turut dibatalkan. Walau bagaimanapun, perlumbaan tersebut akan dijadualkan semula dan dilangsungkan tanpa kehadiran penonton.

“Kami sedang memantau rapat situasi dan untuk melindungi dan atas faktor keselamatan staf serta pelanggan, kami akan membuat pertimbangan dan keputusan berdasarkan arahan dari kerajaan. Untuk maklumat dan pertolongan lanjut, anda boleh hubungi Toyota di talian 1800-8-869682 atau Lexus di talian 1800-88-53987. Kedua-dua hotline ini adalah bebas tol,” kata naib pengerusi UMW Toyota, Akio Takeyama.