Proton telah mengumumkan bahawa mereka telahpun menyerahkan sejumlah 50 unit SUV X70 kepada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) bagi digunakan oleh petugas-petugas kementerian berkenaan untuk memerangi penularan wabak Covid-19 yang sedang melanda negara.

Menurut Proton lagi, kenderaan-kenderaan yang dibekalkan oleh mereka ini akan digunakan oleh KKM bagi memberikan sokongan logistik; antaranya akan membawa petugas kesihatan pergi dan balik kerja, serta menghantar petugas kesihatan ke mana-mana lokasi ‘hot spot’ dalam negara yang memerlukan perhatian segera.

Proton adalah antara syarikat tempatan yang memberikan bantuan kepada kerajaan bagi memerangi pandemic Covid-19 ini. Sebelum ini berberapa syarikat swasta lain telah menyerahkan bantuan berbentuk wang tunai kepada kerajaan menerusi dana Tabung Covid-19 yang telah diwujudkan.

Kerajaan juga telah mengumumkan bahawa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) kini telah masuk ke fasa kedua, dan ianya akan dijalankan dengan penguatkuasaan yang lebih tegas bermula 1 April ini. Sedang barisan hadapan kita berperang dengan musuh yang sangat halus ini, mainkan peranan anda sebagai warganegara yang bertanggungjawab dengan duduk di rumah dan tidak sewenang-wenangnya keluar bagi mempercepatkan proses penghentian rantaian jangkitan wabak Covid-19 ini.