Hari ini bermulakan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bagi fasa kedua yang akan berlangsung sehingga 14 April nanti. Selaras dengan itu, kerajaan telah memperkenalkan pendekatan dan sekatan yang lebih ketat dalam usaha untuk membendung penyebaran wabak Covid-19.

Selari dengan perkembangan terbaru ini, Rapid KL turut mengumumkan jadual dengan kekerapan terkini untuk PKP fasa dua bagi perkhidmatan bas yang disediakan. Bagi hari bekerja, tren bagi tingkap waktu puncak antara 7am-9am dan 5pm-7pm akan digandakan kekerapannya menjadi setiap 10 minit. Bagi tempoh biasa dan juga hujung minggu, kekerapan tren adalah setiap 30 minit.

Kementerian Pengangkutan juga telah memaklumkan bermula hari ini, perkhidmatan bas awam dan juga ekspres, tren serta terminal yang terlibat akan dihadkan kepada antara 6am hingga 10am dan 5pm hingga 10pm sahaja. Teksi dan e-hailing dibenarkan beroperasi antara 6 pagi hingga 10 malam setiap hari. Bagi penghantaran makanan, hanya dibenarkan antara 8 pagi ke 8 malam sahaja.