Great Wall Motors mempunyai perancangan untuk memperkenalkan Haval H5 generasi baru pada suku ketiga tahun 2020 di China. Walaubagaimanapun, gambar model SUV tersebut telah bocor lebih awal dan didedahkan oleh CarNewsChina.

Berdasarkan apa yang boleh dilihat daripada gambar ini, Haval H5 baru kelihatan sangat berbeza berbanding model sekarang yang lebih konvensional. Ia mempunyai rekan yang lebih berkotak dan seperti mendapat inspirasi daripada model Ford Bronco.

Penampilan lebih ranggi ini dicapai dengan penggunaan dua lampu bulat di hadapan, gril dengan tiga jalur di tengah, bampar berwarna hitam dengan cangkuk bersepadu, kemasan plastik di keliling roda serta side skirt.

SUV ini juga mempunyai lengkuk roda belakang yang lebih membonjol, bersama cermin sisi dengan lampu penunjuk arah, rel bumbung, rekaan rim lebih kompleks serta bumbung panoramik. Bahagian belakang dan dalam kenderaan ini masih belum dapat dilihat.

Begitu juga dengan perincian teknikal. Tiada yang diketahui setakat ini, tetapi ada laporan yang mengatakan Haval H5 baru ini akan didatangkan dengan beberapa pilihan enjin turbo termasuk unit 1.5 liter, 2.0 liter serta plug-in hybrid yang menggunakan gabungan enjin 1.5 liter dan motor elektrik.

GALERI: Haval H5 pasaran China yang dipasarkan sekarang