Disember lalu, Indonesia menjadi pasaran pertama yang mendapat model NMax 2020 dan kini ia diikuti pula oleh Thailand. Dua pasaran ini adalah antara pasaran yang terbesar di Asia Tenggara dan menarik untuk kita lihat jika ada perbezaan antara model yang memasuki kedua pasaran ini, untuk memberi bayangan kemungkinan pakejnya.

Walaupun secara kasarnya kelihatan sama dengan model sebelum ini, panel badan NMax 2020 sebenarnya semua adalah baru termasuk lampu hadapan yang sekarang mempunyai DRL LED, penghadang angin depan yang sedikit melengkung, lampu penunjuk arah yang lebih kecil dan direndahkan, panel tepi yang lebih beralun dan lampu belakang LED baru yang terpisah dua seperti XMax 250.

Lebih menarik pada NMax 2020 sebenarnya adalah ciri dan kelengkapan, di mana kalau melihat pasaran Indonesia, ia boleh didapati dengan ciri Start Stop, Smart Motor Generator, Traction Control, sistem tanpa kunci serta sambungan kepada aplikasi Y-Connect dan telefon pintar, untuk memberikan fungsi paparan mesej dan panggilan, serta pengesan GPS.

Di pasaran Indonesia, ciri-ciri canggih ini kebanyakannya diberi pada versi ABS, sementara satu lagi versi biasa yang tidak dilengkapi ABS dan dijual lebih murah tidak mempunyai ciri-ciri ini. Lihat pula kepada pasaran Thailand, NMax 2020 hanya diperkenal dalam satu versi iaitu yang dilengkapi dengan ABS, pada harga 85,900 baht (RM11,339).

Walaupun mempunyai brek ABS, Yamaha Thailand telah menarik keluar beberapa ciri untuk menjadikan harganya lebih mampu milik, termasuk Traction Control, sistem tanpa kunci dan sistem sambungan kepada telefon pintar bersama aplikasi Y-Connect. Selain daripada itu, NMax 2020 pasaran Thailand juga tidak menggunakan penyerap belakang yang mempunyai tabung. Di Indonesia, versi tanpa ABS juga dijual dengan penyerap yang mempunyai tabung.

Enjin NMax 2020 masih lagi adalah sama seperti sebelum ini, iaitu unit satu silinder SOHC VVA suntikan bahan api yang mampu menghasilkan kuasa 14.9 hp pada 8,000 rpm dan 14.4 Nm tork pada 6,000 rpm. Tangki bahan apinya juga masih lagi 6.6 liter.

GALERI: Yamaha NMax 2020 pasaran Indonesia