Pada bulan Februari lalu, SUV Seltos telah dipertontonkan kepada pengedar Kia dalam satu majlis sambutan Tahun Baru Cina. Kini, pelancaran dijangka semakin hampir apabila ia sudah pun disiarkan dalam laman web rasmi Kia Malaysia.

SUV segmen B ini akan diperkenalkan dalam dua varian iaitu EX yang asas dan GT Line sebagai varian yang lebih tinggi dan mempunyai penampilan yang lebih sporty. Antara yang berbeza bagi dua varian ini adalah bampar, rim dan kemasan tempat duduk.

Hanya satu versi enjin yang dinyatakan dalam laman web Kia Malaysia, iaitu unit Gamma 1.6 MPI, dan ia dipadankan bersama kotak gear automatik enam kelajuan untuk menghasilkan kuasa 123 PS dan 151 Nm tork. Seperti kebiasaan, ia dijangka menggunakan pacuan dua roda hadapan.

Perincian kelengkapan lain juga masih belum diketahui tetapi kalau melihat kepada gambar yang disiar dalam laman web Kia Malaysia, ia mempunyai rim 17 inci, lampu LED, dua muncung ekzos di belakang, bumbung panoramik dan tempat duduk kulit tiruan bagi varian GT Line.

SUV yang diletakkan di bawah Sportage ini juga sepatutnya dilengkapi dengan skrin infotainmen lapan inci, panel instrumen TFT LCD tujuh inci, butang kawalan di stereng, pengecas tanpa wayar, HUD dan tempat duduk yang boleh dilipat 60:40.