Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob telah mengumumkan seramai 1,315 individu ditahan Polis Diraja Malaysia (PDRM) pada hari pertama Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) fasa ketiga dilaksanakan mulai semalam. Di mana daripada jumlah itu, seramai 1,226 individu direman dan 89 individu dijamin polis.

Katanya lagi, PDRM bersama Angkatan Tentera Malaysia (ATM) telah mengadakan sebanyak 813 sekatan jalan raya di seluruh negara dan melakukan pemeriksaan ke atas 556,548 kenderaan.

“Sebanyak 56,052 pemeriksaan mengejut diadakan di seluruh negara dengan 6,364 premis diperiksa pihak berkuasa. Seramai 312 individu telah dituduh di mahkamah atas kesalahan mengingkari PKP manakala jumlah tangkapan kumulatif sehingga semalam adalah seramai 11,017 individu,” katanya seperti dilaporkan oleh Harian Metro.

Mulai PKP fasa ketiga ini, kerajaan telah bersetuju membenarkan PDRM tidak akan lagi beri tumpuan terhadap kompaun RM1,000 yang dikenakan kepada pesalah ingkar PKP. Sebaliknya pesalah PKP akan direman dan dihadap ke mahkamah.

Di bawah Seksyen 24 Akta 342 menyebut bahawa mahkamah boleh menghukum individu yang disabit kesalahan ini dengan denda maksimum RM1,000 atau pun penjara tidak lebih dua tahun (atau kedua-duanya sekali) atau lima tahun bagi kesalahan seterusnya.