Volkswagen dalam satu pengumuman memaklumkan syarikat itu bakal memperkenalkan Tiguan generasi kedua tahun ini, dan mengeluarkan satu lakaran digital bagi model yang dipertingkatkan itu. SUV dengan platform asas MQB itu tampil dengan rekaan yang mirip dengan apa yang pernah dilihat dalam spyshot sebelum ini – meminjam elemen rekaan yang sama seperti Golf Mk8 dan Atlas Cross Sport.

Bahagian gril digantikan dengan rekaan yang lebih bersegi dan bersambung ke bahagian lampu utama yang juga hadir dengan rekaan baru yang lebih menarik berbanding model sebelumnya. Rekaan logo baru Volkswagen juga dapat dilihat digunakan pada bahagian gril.

Rekaan baru untuk bampar depan juga menjadi sebahagian daripada kemaskini; bahagian bukaan udara di bawah lebih lebar dan bersentuhan dengan inlet segi tiga pada bucu. Dalam rekaan terdahulu, ia diasingkan, dan diletak di atas bahagian lampu kabus. Bahagian belakang, perubahan paling jelas ialah rekaan lampu yang diperbaharui, logo pada pintu belakang serta bahagian bawah bampar yang rekaannya diperkemas.

Pembaharuan bahagian dalaman belum lagi diketahui setakat ini. Namun, ia dijangka akan didatangkan dengan Modular Infotainment Matrix (MIB3) yang ada pada Passat B8. Stereng dan material yang digunakan pada ruang kabin juga mungkin akan diberi pembaharuan.

Volkswagen juga menyatakan Tiguan akan ditawarkan dalam varian plug-in hybrid, namun tiada perincian lanjut yang dikongsikan. Ada laporan menyatakan itu nanti akan dipanggil varian GTE, dan khabarnya bakal menggunakan enjin 1.4 liter turbocas TSI, motor elektrik, bateri lithium-ion dan transmisi klac berkembar enam-kelajuan DSG.