Pada bulan November tahun lepas, Kawasaki telah mengesahkan mereka sedang membangunkan sebuah motosikal elektrik dan ia akan menemui orang ramai tidak lama lagi. Serentak dengan itu, video di sebalik pembangunannya juga disiarkan.

Kini selepas beberapa bulan, Kawasaki dilihat menyiarkan semula video tersebut, tetapi ia telah dipotong pendek kepada beberapa bahagian, dan tajuknya juga melihatkan ia sudah diberi nama. Motosikal elektrik itu sekarang dikenali sebagai Kawasaki EV Endeavor.

Selain daripada nama itu, tiada perincian baru lain yang diberitahu dan ia masih sama seperti yang didedah sebelum ini. Motosikal yang menggunakan bentuk sports ini dikuasakan oleh motor elektrik yang dipanggil sebagai “unit kuasa generasi seterusnya”.

Walaupun ini adalah sebuah motosikal elektrik, Kawasaki tidak mahu penunggangnya kehilangan aspek keseronokan dan ia dilengkapkan dengan penukar gear di kaki. Seperti yang ditunjukkan dalam video, pembangunannya juga banyak dilakukan dalam litar.

Pelbagai bahagian pada motosikal ini juga masih sedang dikaji, termasuk pakej keseluruhan, geometri casis, transmisi serta penggunaan satu lagi tuil tambahan di bahagian kiri yang boleh ditekan menggunakan ibu jari, untuk sistem penjanaan semula kuasa brek.