Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob memaklumkan setakat ini tiada kelonggaran diberikan kepada individu bujang untuk rentas negeri bagi pulang ke kampung.

Tambahnya lagi, pengecualian hanya diberikan kepada suami isteri yang tinggal berjauhan kerana bekerja di berlainan negeri sahaja, atas rasa perikemanusiaan melihat mereka tidak dapat bertemu anak lebih dua bulan berikutan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

“Peraturan rentas negeri ini diteruskan walaupun orang bujang yang rindu ibu bapa kita minta bersabar dulu, insya-Allah setakat hari ini tiada kelonggaran jadi kena patuh kepada peraturan yang sedang dilaksanakan,” katanya menerusi laporan Bernama.

Ismail Sabri turut menegaskan larangan rentas negeri terus berjalan seperti biasa dan hanya empat kelonggaran diberikan sebelum ini. “Bagi yang mahu rentas negeri perlu mendapatkan kebenaran polis terlebih dahulu,” katanya.

Pada 10 Mei Lalu, selain mengumumkan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dilanjutkan hingga 9 Jun ini, Tan Sri Muhyiddin Yassin turut memaklumkan bahawa pasangan suami isteri yang tinggal di negeri berasingan kerana faktor kerja akan diberi kelonggaran untuk membuat perjalanan rentas negeri. Di mana permohonan boleh dibuat menerusi aplikasi Gerak Malaysia atau datang sendiri ke balai polis terdekat.