Ketua Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Datuk Seri Shaharuddin Khalid mengingatkan pemegang Lesen Kenderaan Bermotor (LKM) dan Lesen Memandu (LLM) yang tamat tempoh supaya tidak tergesa-gesa hadir ke JPJ untuk memperbaharui lesen kerana mereka dikecualikan daripada memperbaharuinya sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan. Katanya, orang ramai masih boleh memandu di jalan raya dengan lesen tamat tempoh dengan syarat membawa nota lindung insurans yang masih sah.

“Kira-kira 1.8 juta lesen kenderaan bermotor turut dikesan tamat tempoh dari 18 Mac sehingga 30 Mei lepas, manakala bagi lesen memandu pula adalah sebanyak 981,883 bagi tempoh yang sama,“ katanya seperti yang dilaporkan Bernama.

Dalam hal lain, beliau turut berkata mulai hari ini. semua urus niaga kaunter perkhidmatan jabatan itu beroperasi semula selepas ditutup sejak 18 Mac lalu susulan pelaksanaan PKP. Pihaknya turut menjangkakan dapat mengutip hasil mencecah RM5 juta untuk hari ini sahaja menerusi operasi kaunter yang bermula 8 pagi sehingga 4 petang di seluruh negara.

Tambahnya lagi, sebanyak 82 pejabat JPJ telah dibuka di seluruh negara, selain pihaknya turut menggerakkan 17 kenderaan perkhidmatan kaunter JPJ Mobile bagi memudahkan orang ramai berurusan dengan jabatan berkenaan.

“Sebelum ini, JPJ turut membuka kaunter bagi beberapa urus niaga secara berperingkat dengan menumpukan kepada kenderaan perdagangan bagi menyokong pembangunan sektor ekonomi negara. Kaunter urus niaga melibatkan kenderaan perdagangan dibuka sejak 29 April lepas dan dalam tempoh itu hingga 12 Mei lalu, sebanyak RM83 juta berjaya dikutip daripada operasi kaunter berkenaan,” katanya.

Pada Mac lalu, Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee Ka Siong telah mengumumkan bahawa mereka dengan lesen memandu dan cukai jalan tamat tempoh ketika PKP sedang berlangsung akan dikecualikan dari memperbaharuinya sehingga ke satu tarikh yang akan diumumkan.

Menurutnya, dengan kapasiti beliau sebagai menteri pengangkutan telah menggunakan peruntukan undang-undang di bawah Seksyen 66 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Akta 333) dengan memberikan pengecualian kepada semua pemegang lesen memandu daripada keperluan memperbaharui lesen memandu masing-masing melalui suatu undang-undang khusus.