Semalam, Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah membuat 148 sekatan jalan raya rentas sempadan negeri (inter-state) di seluruh negara dan memeriksa sebanyak 156,096 kenderaan.

Menurut Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, terdapat sebanyak 1,175 kenderaan yang cuba merentas negeri atas alasan yang sama iaitu mahu pulang ke kampung.

“Yang menghairankan ramai lagi yang nak balik kampung. Walaupun berbagai nasihat dikeluarkan dan tahu polis akan berikan arahan berpatah balik, semalam lebih 1,000 yang cuba balik ke kampung serta telah diarah berpatah balik semula oleh pihak polis,” katanya seperti yang dilaporkan oleh Berita Harian.

Selain itu, polis juga telah menahan seramai 156 individu kerana melanggar prosedur operasi standard (SOP) dan peraturan mengikut Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342).

“Seramai 104 individu sudah direman dan 52 lagi diberikan jaminan polis. Saya ingin mengingatkan supaya semua perlu mematuhi semua SOP dan peraturan yang ditetapkan. Kawalan kendiri daripada anda semua amat penting dalam memerangi pandemik COVID-19 ini,” katanya.

Sebelum ini, Ismail telah mengumumkan program Gerak Malaysia bagi memberikan kebenaran untuk mereka yang terkandas di kampung halaman sejak PKP dilaksanakan dan pulang ke rumah masing-masing hanya berlangsung selama 4 hari sahaja mulai 7 Mei lalu. Selepas itu, pergerakan rentas negeri adalah dilarang termasuk ketika musim perayaan ini, kecuali bagi mereka yang mempunyai urusan mustahak atau kecemasan dan telah mendapatkan kebenaran pihak polis untuk berbuat demikian.