Dalam sidang media harian berkenaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) hari ini, Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan mulai esok, 27 Mei 2020, jumlah penumpang dalam kenderaan persendirian dibenarkan mengikut kapasiti tempat duduk di dalam kenderaan berkenaan.

Walau bagaimana pun, selain daripada ahli keluarga, penumpang mestilah terdiri daripada orang yang tinggal serumah dengan pemandu. Di bawah peraturan baharu ini, jumlah penumpang di dalam sebuah kenderaan akan bergantung pada kapasiti kereta seperti yang termaktub dalam Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Akta 333).

“Sebuah kereta persendirian dengan kapasiti empat orang, hanya membenarkan seorang pemandu dengan tiga penumpang di dalam kereta yang sama, sementara MPV boleh membawa sehingga tujuh orang,” katanya

Keputusan ini diambil selepas mengadakan mesyuarat Jawatankuasa Khas Menteri-Menteri Mengenai Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) hari ini.

Menurutnya lagi, perkara itu telah diwartakan dalam Peraturan-Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-Langkah Di Dalam Kawasan Tempatan Jangkitan) (No.6)(Pindaan) 2020.

Semalam, beliau turut memaklumkan, jika ada pemandu yang bawa lebih empat penumpang (bagi kereta berkapasiti lima-tempat duduk), misalnya ada bayi bersama yang menjadikannya lima penumpang dalam satu perjalanan, beliau yakin polis akan menggunakan budi bicara dengan adil.

Sebelum ini, pada PKP fasa kedua yang bermula 1 April, kerajaan menguatkuasakan pelaksanaan satu orang satu kenderaan manakala kelonggaran kepada dua penumpang dalam satu kereta pula diberikan ketika PKP fasa keempat yang bermula 29 April.

Dalam PKP Bersyarat pula, kerajaan mengehadkan hanya empat orang dalam keluarga yang sama boleh menaiki kenderaan persendirian.