Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana) mengumumkan syarikatnya menyasarkan 1.4 juta penumpang sehari menggunakan pengangkutan rel di sekitar Lembah Klang menjelang tahun 2025.

Menurut Pengerusi Prasarana, Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman, sasaran itu berdasarkan unjuran pertambahan 10% setiap tahun daripada 700,000 penumpang harian bagi kesemua pengangkutan rel Transit Aliran Ringan (LRT), Transit Aliran Massa (MRT) dan monorel sebelum pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada 18 Mac lalu.

“Sasaran ini adalah inisiatif dan kempen bagi menggalakkan lebih ramai anggota masyarakat menggunakan pengangkutan awam sebagai mod utama pengangkutan pada masa depan. Pasca COVID-19, selepas pekerja-pekerja mula keluar bekerja sepenuhnya, maka jumlah penumpang akan bertambah dan kembali kepada asal,” katanya seperti yang dilaporkan oleh Bernama.

Tambahnya lagi, pengangkutan awam merupakan pilihan terbaik kerana dapat menjimatkan kos kewangan dan tempoh perjalanan.

“Pengangkutan kereta dari Sungai Buloh ke Kuala Lumpur sekurang-kurangnya memerlukan RM20 sementara perjalanan yang sama menggunakan MRT SBK, tiket berharga RM2 (menggunakan pas perjalanan My100),” katanya.

Bagi tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) yang berbaki seminggu lagi sebelum diumumkan sama ada dilanjut atau ditamatkan, Prasarana mengambil inisiatif dengan mengehadkan jumlah penumpang untuk setiap satu perjalanan bagi semua perkhidmatannya. Di mana untuk perkhidmatan tren, hanya menampung 50% penumpang daripada kapasiti penuh dan 30% untuk bas.

Ia adalah bagi memastikan penjarakan sosial di kalangan penumpang adalah mengikut Prosedur Operasi Standard (SOP) yang ditetapkan oleh pihak kerajaan dalam menangani penularan COVID-19.