Seperti mana yang diumumkan oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengenai program My30 iaitu pas perjalanan tanpa had menerusi Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (#PENJANA) yang bakal bermula pada Isnin ini, 15 Jun 2020, ini pula kenyataan rasmi daripada Prasarana Berhad sendiri.

Ketua Pegawai Operasi Kumpulan Prasarana (Operasi), Muhammad Nizam Alias menggambarkan kelebihan pas perjalanan tanpa had bernilai RM30 untuk tempoh 30 hari ibarat dengan harga sekeping roti canai atau seringgit, warga kota boleh menggunakan semua perkhidmatan pengangkutan awam kendalian Prasarana tanpa had untuk satu hari.

Beliau turut berkata, program pas My30 ini adalah bagi menggantikan sementara pas perjalanan tanpa had #My100 dan #My50, yang merupakan inisiatif yang cukup bijaksana daripada Kerajaan dalam menjana semula ekonomi negara, yang amat terkesan daripada penularan wabak COVID-19.

“Bayangkan dengan harga sekeping roti canai atau RM1, anda boleh menggunakan perkhidmatan MRT, LRT, monorail, BRT dan semua bas henti-henti Rapid KL di samping bas perantara berulang alik dan tanpa had dalam masa satu hari dengan menggunakan My30. Ia sememangnya satu penjimatan yang cukup hebat untuk semua rakyat Malaysia di Lembah Klang,” katanya ketika ditemubual dalam rancangan Selamat Pagi Malaysia terbitan Radio Televisyen Malaysia (RTM) pagi ini.

Pakej istimewa ini sah untuk tempoh enam bulan daripada 15 Jun sehingga akhir Disember, sekali gus menggantikan sementara pakej My100, yang dijual dengan harga RM100 untuk perjalanan tanpa had selama 30 hari.

Terbuka eksklusif untuk rakyat Malaysia, para pengguna boleh mula mendaftar untuk pakej baru My30 ini mulai Isnin ini di semua 122 buah stesen LRT, MRT, Monorel, BRT dan 5 hab bas di Pasar Seni, Seksyen 2, Shah Alam, Greenwood, Terminal Kajang dan Sri Nilam dengan menggunakan MyKad dan MyTentera masing-masing.

“Pihak pengurusan Kumpulan Prasarana sentiasa mendukung aspirasi kerajaan dalam membantu meringankan beban rakyat. Dalam mengharungi situasi yang mencabar pada ketika ini, kami berharap agar pengguna dapat memanfaatkan produk My30 sebaiknya dan terus menggunakan rangkaian perkhidmatan Rapid KL. Sejurus selepas berakhir promosi untuk My30 ini, pakej-pakej My100 dan My50 akan dijual semula mulai 1 Januari 2021,” katanya lagi.

Manakala pakej My100, yang diperkenalkan pada 1 Januari 2019, memberi kelebihan untuk penggunaan tanpa had perkhidmatan LRT, MRT, monorel, BRT dan bas henti-henti Rapid KL serta bas perantara Jom Naik MRT, pakej My50, yang berharga RM50, adalah untuk penggunaan tanpa had bas henti-henti Rapid KL selama 30 hari.

“Nyata, pakej My30 menawarkan penjimatan yang jauh lebih hebat. Dan, dengan peningkatan dalam mobiliti dan produktiviti untuk rakyat melalui perkhidmatan pengangkutan awam yang efisien, ini tentunya akan membantu menjana ekonomi domestik negara dan memberikan impak yang positif dalam usaha pemulihan ekonomi negara,” kata Muhammad Nizam.

Dalam masa yang sama, beliau turut mengulangi nasihat kepada semua para pengguna pengangkutan awam untuk sentiasa mematuhi etika dalam norma baharu penggunaan pengangkutan awam khususnya pemakaian penutup muka dan menjaga kebersihan diri khususnya mencuci tangan dengan cecair pembasmi kuman.

Pengguna Rapid KL boleh mendapatkan maklumat lanjut berkenaan pas My30 daripada kakitangan Rapid KL di stesen rel atau hab bas. Selain itu, mereka juga boleh melayari media sosial Rapid KL atau laman web: www.myrapid.com.my.