UMW Toyota Motor baru saja perkenalkan Toyota RAV4 bulan lalu, sebagai tambahan terkini bagi segmen SUV dengan nama itu untuk pasaran tempatan. Datang dengan dua pilihan enjin, iaitu 2.0L dan 2.5L Dynamic Force, SUV yang dibawa masuk secara CBU dari Jepun ini masing-masing dijual pada harga RM196,436 dan RM215,664, atas jalan tanpa insurans, denga pengecualian SST bagi tahun 2020.

Bagi mereka yang tidak gemar melihat SUV berkenaan tampil dalam reka bentuknya yang standard dan nampak kosong, kini kit badan daripada jenama di bawah Toyota sendiri, iaitu Modellista mula ditawarkan melalui pengedar Toyota, Wing Hin Balakong.

Ia terdiri daripada aerokit Modellista, termasuk spoiler bampar depan, skirt sisi dan kit belakang. Bahagian lanjutan di depan diberikan elemen krom dan logo kecil Modellista di tengah. Terdapat juga lampu LED bentuk klip di kedua-dua belah, menjadikan lampu depan RAV4 tampil dalam tiga lapisan bertindih.

Skirting sisi juga diberikan perincian krom, sementara bahagian belakangnya tidak menempatkan bodykit dengan kelebaran penuh. Ia melibatkan kemasan tambahan yang dipasang di antara skid plate standard. Untuk kereta putih, ia mungkin sedikit sukar dilihat.

Selain daripada lima bahagian aerokit berkenaan, unit contoh ini turut menampilkan “kit berkilau” Modellista. Ini termasuk kemasan pada gril (perhatiakan “sayap” pada logo Toyota), kemasan lampu utama (ada elemen “ekor”) serta kemasan pada pintu belakang berupa satu jalur krom berkelebaran penuh pada bahagian gelap pintu belakang.

Yang tidak dipaparkan di sini hanyalah rim Modellista 19-inci dua tona kerana unit yang ditampilkan ini masih menggunakan rim standard 18-inci lima-jejari. Bodykit Modellista ini dijual pada harga RM7,920.