Toyota Vios yang berada dalam pasaran sekarang pertama kali diperkenalkan kepada pasaran tiga tahun lepas, iaitu di Thailand sebagai Yaris Ativ. Kini, masa untuk penyegaran semula sudah tiba dan nampaknya pengedar Toyota di Filipina telah mendedahkan teaser model facelift yang akan dilancarkan pada 25 Julai ini.

Gambar yang menunjukkan bahagian depan ini mengesahkan bahawa bampar model sekarang yang agak berserabut di tengah tidak akan digunakan lagi. Ia akan diganti dengan rekaan baru lebih kemas yang menggunakan warna sama seperti gril di atas dan seakan bersambung terus. Di hujung bampar pula terdapat bukaan udara menegak (berkemungkinan sekadar hiasan).

Model facelift ini juga menyaksikan Vios bakal menerima lampu utama reflector LED yang menggantikan unit projector halogen sebelum ini. Lampu siang pula menggunakan bentuk L yang duduk di dalam unit utama, dan tiada lagi satu jalur berasingan untuk DRL. Seperti biasa bagi model facelift, bahagian belakang dan kemasan dalam juga mungkin diubah sedikit.

Enjin pula dijangka masih lagi sama seperti sekarang. Dalam pasaran kita, Vios dikuasakan oleh enjin empat silinder 1.5 liter Dual VVT-i 2NR-FE yang digabungkan bersama transmisi CVT dan mampu menghasilkan kuasa 107 PS dan 140 Nm tork.