Mitsubishi Outlander generasi ketiga sudah berada dalam pasaran agak lama. Ia pertama kali diperkenalkan pada tahun 2012 waktu Geneva Motor Show dan sehingga kini sudah diberikan dua kali facelift iaitu pada tahun 2015 dan 2018.

Semua itu walaubagaimanapun bakal berubah apabila Mitsubishi memberitahu pada tahun 2021 mereka akan memperkenalkan Outlander generasi ketiga. Kita sudah boleh melihat gambar risikan model prototaip yang sedang diuji, dan ia seakan mendapat pengaruh daripada model konsep Engelberg Tourer/e-Yi yang pernah ditunjukkan sebelum ini.

Dengan itu, kami mendapatkan khidmat Theophilus Chin untuk menghasilkan lukisan render kemungkinan rupa Outlander baru ini. Hasilnya adalah sesuatu yang sangat berbeza berbanding model Mitsubishi yang ada sekarang, tetapi masih menerapkan aspek rekaan seperti model konsep yang diberitahu awal tadi, termasuk pada pemegang pintu, bahagian bawah pintu serta bumbung serba hitam.

Muka hadapan lukisan render ini menunjukkan rekaan Dynamic Shield yang telah berevolusi, sementara lampu pula menggunakan jenis bertingkat yang bahagian atas lebih nipis sementara lampu utama di bahagian bampar. Tetapan seperti ini sudah digunakan oleh Mitsubishi pada beberapa model seperti Triton dan juga kereta kei car seperti eK Wagon dan eK X.

Bahagian belakang juga menggunakan lampu yang lebih nipis dan ditarik panjang sehingga ke tepi. Menambahkan ciri ranggi, bampar depan dan belakang dipasang dengan diffuser yang tidak kelihatan terlalu menonjol. Bahagian pintu mempunyai beberapa lekuk jelas.

Kereta konsep e-Yi juga memberi petunjuk awal kepada penggerak plug-in hybrid baru Mitsubishi untuk Outlander, yang terdiri daripada enjin petrol 2.4 liter (model sekarang menggunakan unit 2.0 liter) bersama motor elektrik pada kedua-dua gandar. Motor ini mendapat kuasa daripada bateri lithium ion 20 kWh (sebelum ini 12 kWh) dan boleh bergerak menggunakan elektrik sahaja sehingga 70 km dan jarak keseluruhan bersama enjin petrol 700 km.

GALERI: Spyshot Mitsubishi Outlander 2021