Tahun lalu, penala Honda dari Jepun iaitu Spoon Sport mengumumkan bahawa kereta demo untuk Civic Hatchback FK7 1.5L VTEC turbo mereka menghasilkan kuasa 200 PS dengan hanya penggunaan kotak komputer Hondata FlashPro, tanpa mengusik mana-mana komponen lain termasuk pengecas turbo.

Terbaharu, kereta demo berkenaan kini telah pun menghasilkan 275 PS dan tork maksima 414 Nm dengan pengunaan pengecas turbo baharu yang lebih besar. Pengecas turbo Spoon yang dihasilkan bersama Mitsubishi Heavy Industri (MHI) ini mempunyai diameter kipas turbin 40 mm (standard hanya 37 mm) dan kipas pemampat pula berdiameter 49 mm (standard hanya 46 mm).

Menurut Spoon, bagi mendapatkan kuasa sedemikian, pengecas turbo tersebut perlu dipadankan sekali dengan kotak komputer Hondata Flashpro. Ia juga boleh dipasangkan terus pada enjin L15 turbo dan bermaksud bukan sahaja untuk model hatchback FK7, malah sesuai untuk model sedan FC1.

Walaubagaimanapun, Spoon memberi amaran sistem klac standard untuk kotak gear manual enam-kelajuan tidak dapat bertahan dengan kuasa 102 PS lebih besar dari asal ini. Spoon juga tidak memberitahu sama ada ia sesuai atau tidak dengan kotak gear CVT untuk model transmisi automatik seperti Civic FC pasaran Malaysia. Pengecas turbo lebih besar ini juga tidak murah – di Jepun, ia dijual pada harga 250,000 yen atau sekitar RM10k.