Tak sampai 24 jam mengumumkan tiga jalan di Kota Damansara ditutup susulan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) sehingga 27 Okt ini, polis daerah Petaling Jaya memaklumkan jalan terbabit dibuka semula untuk laluan umum.

Jalan-jalan yang terlibat ialah Persiaran Mahogani (Seksyen 9), Persiaran Jati (Seksyen 8) and Persiaran Sungai Buloh.

Dalam kenyataan yang disiarkan menerusi Facebook rasminya, Ketua Polis daerah Petaling Jaya, ACP Nik Ezanee Mohd Faizal berkata, jalan-jalan terbabit dibuka semula bagi mengelakkan kesesakan lalu lintas dan mengatur gerak semula petugas-petugas frontliner untuk penugasan sekatan jalan raya dan penugasan mobile di kawasan tumpuan ramai seperti pasaraya, pusat-pusat komersil dan riadah.

Di bawah prosedur operasi standard (SOP) yang diumumkan khas untuk PKPB, pergerakan di antara daerah tidak dibenarkan sepanjang tempoh PKPB. Mana-mana pekerja yang perlu melakukan pergerakan antara daerah, perlu menunjukkan pas kerja atau mendapatkan surat kebenaran dari majikan masing-masing. Bagi yang ingin melakukan perjalanan antara daerah bukan atas alasan kerja, perlulah mendapatkan kebenaran bertulis daripada pihak polis terlebih dahulu.