Berikutan satu kes positif yang telah dikenal pasti melibatkan seorang pekerjanya sebelum ini, Proton hari ini di dalam satu kenyataan telah mengesahkan 49 lagi pekerjanya telah diuji positif Covid-19. Semua mereka adalah dari bahagian kejuruteraan di Shah Alam, dan telah dilaporkan kepada pihak berkuasa.

Setakat ini, syarikat itu telah mengarahkan semua pekerja “non-essential” untuk bekerja dari rumah bagi mengambil langkah berjaga-jaga. Proton juga menegaskan syarikat itu akan terus mengikut garis panduan ketat dan SOP yang ditetapkan, seperti sebelumnya.

Syarikat itu juga menegaskan bahawa Centre of Service Excellence (COSE) dan bilik pameran di Shah Alam itu diberi prosedur nyah-kuman setiap jam, dan semua individu dipastikan untuk mengikuti prosedur keselamatan ketat seperti yang diarahkan.

Proton menambah, syarikat itu juga sentiasa patut dengan protokol rasmi yang diumumkan dan akan terus mengambil langkah yang lebih ketat bagi memastikan penularan yang selanjutnya. Pengesanan kontakt rapat juga sedang dilakukan serta pemerhatian dilakukan untuk mengikuti rapat perkembangan ini.