Pengedar motosikal SYM di Malaysia, MForce Bike Holdings Sdn Bhd telah membuat pengumuman akan memperkenalkan dua model skuter baru untuk pasaran Malaysia tahun hadapan iaitu Jet X 150 dan Jet RX4. Untuk Jet X 150, ia dijangka tiba pada suku pertama tahun hadapan manakala Jet 4 RX pula pada suku kedua.

Jet X 150 diperkenalkan kepada dunia beberapa hari lepas dalam versi 125 cc di Eropah sementara Thailand pula menerima versi 150 cc yang telah dijenamakan semula sebagai GPX Drone. Mengikut jangkaan, spesifikasi model yang dibawa ke Malaysia adalah lebih hampir kepada model yang dipasarkan di Thailand.

Ia dikuasakan oleh enjin suntikan bahan api satu silinder 149.6 cc, dipadankan bersama transmisi jenis CVT dan menampilkan ciri seperti kunci pintar, lampu jenis LED, panel meter LCD digital, tangki bahan api 7.5 liter dan pengecas USB.

Jet RX4 juga adalah model baru yang diperkenalkan oleh SYM awal bulan ini, di mana ia menampilkan bentuk ranggi serta kelengkapan seperti brek cakera depan dan belakang, dua penyerap hentak di belakang, brek ABS serta panel meter LCD. Model ini dikuasakan oleh enjin suntikan bahan api 125 cc.

Menurut MForce, dua model skuter ini sedang melalui siri ujian di Malaysia dan dalam proses untuk mendapatkan kelulusan VTA daripada Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ). Harga serta pilihan warnanya cuma akan diketahui apabila tiba waktu pelancaran nanti.

GALERI: SYM Jet X 125 pasaran Eropah

GALERI: SYM Jet 4 RX pasaran Eropah