Sistem telematik Honda Connect akan tiba di Malaysia tidak lama lagi, dengan Honda Malaysia telah mula menunjukkan beberapa cirinya di dalam laman rasmi mereka. Syarikat itu mempromosikan Honda Connect sebagai satu pakej teknologi yang merangkumi keselamatan, perlindungan serta kemudahan.

Berdasarkan video yang disiarkan, nampak seperti City generasi kelima akan menjadi model pertama yang mendapat manfaat Honda Connect, tetapi setakat ini pada model yang telah diserahkan kepada pelanggan, ia masih belum ada. Buat masa sekarang, City cuma ditawarkan dalam versi petrol sementara versi hibrid RS e:HEV cuma akan mula dijual Januari tahun depan.

Berkemungkinan versi hibrid itu nanti yang akan menggunakan Honda Connect, tetapi kita masih perlu menantikan pengumuman rasmi daripada Honda Malaysia. Di Thailand, Honda Connect sudah disediakan sejak tahun 2018 pada pelbagai model kenderaan, termasuklah City terbaru ini, untuk versi petrol dan juga hibrid.

Melihat kepada cirinya, aspek keselamatan Honda Connect termasuk pengesan perlanggaran automatik, yang boleh membuat panggilan secara automatik sekiranya terdapat kecemasan seperti perlanggaran, manakala pengesan penggera keselamatan pula memberitahu pemilik sekiranya penggera kenderaan berbunyi. Terdapat juga fungsi amaran kelajuan yang akan mengeluarkan bunyi sekiranya anda melepasi kelajuan tertentu.

Pada bahagian perlindungan pula, fungsi “find my car” boleh membantu mencari kenderaan dan disertai fungsi yang mempunyai nombor kecemasan sekiranya diperlukan. Satu lagi fungsi adalah amaran geo-fencing, yang memberi amaran sekiranya kenderaan keluar daripada kawasan tertentu yang telah ditandakan.

Pada bahagian kemudahan, Honda Connect datang dengan alat kawalan jauh kenderaan yang dapat membenarkan anda memulakan enjin, pendingin hawa, kunci pintu serta lampu menggunakan telefon pintar. Pemilik juga boleh memeriksa beberapa parameter lain seperti tahap minyak, bateri, kunci serta beg udara. Turut disediakan adalah fungsi peringatan waktu servis.

Sistem telematik seperti ini sebenarnya sudah ada di Malaysia, ditawarkan oleh Mercedes-Benz melalui Mercedes Me Connect atau Connected Drive oleh BMW. Selain kenderaan premium, Toyota juga ada menawarkan ciri ini melalui Vehicle Telematics System (VTS) pada Corolla dan Vios.