Seperti yang dijanjikan sebelum ini, Ford telah mengeluarkan versi prestasi bagi SUV elektrik mereka, iaitu Mustang Mach E GT Performance Edition. Model ini menawarkan kuasa 480 hp dan 860 Nm tork hasil daripada penggunaan dua motor elektrik dan sistem pacuan AWD, sekaligus membolehkan ia memecut 0-96 km/j dalam masa 3.5 saat. Pek bateri yang digunakan mempunyai kapasiti 88 kWh dan boleh memberikan jarak gerak sehingga 376 km.

Kuasa maksimum versi GT Performance Edition ini sebenarnya sama sahaja seperti Mach E GT biasa, tetapi torknya adalah lebih 47 Nm. Model prestasi ini boleh dikenali melalui ciri seperti cakera brek 19 inci dengan angkup Brembo berwarna merah, rim 20 inci dua tona yang dibalut tayar Pirelli 245/45R20 dan penyerap adaptif MagneRide.

Sebagai perbandingan, barisan model Mach E ditawarkan bermula dengan varian Select yang menggunakan bateri 68 kWh dan jarak gerak 368 km dalam versi Standard Range RWD dan 336 km pada versi Standard Range AWD. Varian Premium yang berada di atasnya pula menggunakan bateri 88 kWh dan menawarkan jarak gerak 480 km bagi versi RWD dan 432 km untuk versi AWD.

Tema sport yang digunakan pada model ini turut dibawa kepada bahagian dalam, menyaksikan ia menerima tempat duduk Ford Performance yang dibalut kain Performance Gray ActiveX, jahitan metalik serta bahagian tengah pantul cahaya dan berliang. Bahagian panel instrumen mendapat hiasan alumninium unik dan lencana Performance Edition GT diletakkan di bahagian belakang kenderaan.

Mustang Mach E GT dan GT Performance Edition ditawarkan dalam warna Cyber Orange Metallic Tri-Coat, Dark Matter Gray Metallic, Rapid Red Metallic Tinted Clearcoat, Star White Metallic Tri-Coat, Grabber Blue Metallic, Shadow Black, Iconic Silver Metallic dan Space White Metallic.

Varian GT dan GT Performance Edition ini akan mula memasuki pasaran selepas varian lain Mustang Mach E, iaitu hujung tahun 2021. Varian Select, Premium, First Edition dan California Route 1 akan mula ditawarkan penghujung tahun ini.